Kiszivárgott a Mavic 2 fotója, de bejelentés nem lesz

Felkerült a netre egy fotó a Mavic 2-ről, de a bejelentő eseményt lemondta a DJI.

A kép egészen biztosan a Mavic 2-t ábrázolja, nem csak azért mert konkrétan rá van írva, hanem azért mert annyi minden más az első generációhoz képest, hogy ez biztosan nem Photoshop-trükk.

DJI-Mavic-2-drone

Lássuk tételesen mit látunk a képen:

  • Masszívabb kamera és gimbal
  • Talán levehető kamera/gimbal, hiszen az asztalon fekszik egy kézben tartható gimbal, jóllehet annak a kamerája kisebb, mint ami a Mavicen van, lehet hogy kétféle szenzorral lehet majd kapni.
  • Vastagabb lábak
  • Oldalirányba is néző akadályelkerülő rendszer
  • Új távirányító (az alját látjuk, ahová a telefon lehet befogatni)
  • Nem kapta meg a csendesebb propellereket, amik a Mavic Platinumnál mutatkoztak be
  • Az akku ugyanúgy a drón tetején hátul kap helyet, mint az elődmodellnél

Az utolsó dolog a név és a színezés, ami egy érdekes kérdés.

Vegyük észre, hogy nem “Mavic Pro 2” van ráírva, hanem “Mavic 2”, és nem arany csíkot kapott a lábára, mint a régi Mavic Pro, hanem ezüstöt.

Ezeknek a színeknek van jelentősége a DJI-nál, legalábbis a Phantom szériában régebben (a 3-asig) volt: a Standard modell piros csíkokat kapott, az Advanced ezüstöt, a Pro pedig aranyat. Ebből következtetni lehet, hogy a Mavicből is lesz vélhetően 3 verzió, egy Mavic Air, egy Mavic 2 (standard modell, ezt látjuk a képen), és egyszer majd talán egy Mavic Pro 2 modell, ami komolyabb kamerát, esetleg a halkabb propeller/motor kombót kapja majd. A pletykák szerint azonban ebben is komolyabb lesz a kamera, mint az elődmodellben, ugyanis a Sony “éjjellátó” szenzorát kapja meg, úgy tudni. A majdani Mavic Pro 2 meg lehet 1″ szenzort kap majd, miután a Phantom 5 minden jel szerint ugyanígy szintet lép és cserélhető objektíves lesz.

Van üröm is az örömben, ez pedig az, hogy a drónt a hírek szerint július 18-án akarták bejelenteni egy nagyszabású new yorki rendezvény keretében, ám ezt a DJI a minap lefújta. Annak márpedig nagyon komoly oka kell legyen, hogy egy ekkora cég egy ekkora rendezvényt két héttel előtte lefújjon, képzeljük el, ha az Apple mondaná le az új iPhone bemutatóját két héttel előtte. Mennek a találgatások, hogy miért tették ezt, sokaknak eszükbe jutott az első Mavic nem épp problémamentes startja, amikor is hónapokig készlethiánnyal küzdött a világ, mert a DJI nem győzte kielégíteni a keresletet. Bizonyára nem akarnak mégegyszer ilyenbe belefutni, ezért biztosan előkészítítették rendesen a gyártást és a salest a Mavic 2 rajtjára, nem hinném, hogy két héttel egy bepromózott esemény előtt jönnek rá, hogy nem fog menni. Egy ezzel foglalkozó videóban viszont arra gyanakodnak, hogy nem technológiai oka van a visszakozásnak, hanem az árazás lehet a gond, ugyanis javában dúl az USA (pontosabban Trump) és Kína közti kereskedelmi háború, és lehet, hogy ez tett be a DJI-nak, ezért kellett lemondani a rendezvényt, mert árazási problémák merülnek fel. Nyilván egy drónokat sújtó amerikai büntetővám jócskán megdobná a Mavic 2 árát az USA-ban, emiatt nem lenne olyan sikeres, amit a DJI nem mer bevállalni. Ha olcsósítani akarják, hogy összegen belül maradjanak, akkor meg át kell szabni a konstrukciót, kihagyni belőle ezt-azt, ez meg egy olyan dolog, amit két héttel a bemutató előtt nem lépnek meg…ergo lefújják a bemutatót és reszelgetik tovább a Mavic 2-t.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot