Szeretnél több munkát fotósként? Az Eloise, egy új startup segít

“Foglalkozz azzal, de csak azzal, amihez nagyon értesz”, “Fókuszálj, csinálj inkább kevesebb dolgot, de azokat csináld igazán jól” – hangzanak el minden második sikeres ember szájából a fent látható mondatok. Fotósként nekünk ezek elérhetetlen céloknak tűnnek: ugyan is ha szeretnénk fennmaradni a piacon, a fotózáson kívül legalább 4 további szakmához kell professzionális szinten értenünk: marketing, adminisztráció, adózás, sales.

Ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy értékesíteni tudjuk a munkánkat, valamint jogi téren is minden rendben legyen vállalkozásunkkal.

Őzse Attila, az Eloise ötletgazdája és társalapítója 2016-ban fogalmazta meg fejében meg a fent olvasható problémát. Ő is hasonló cipőben járt ekkor, már 6. éve a fotózással foglalkozott főállásban, de úgy érezte, hogy sosem tudja beérni magát. Nappal fotózások, majd éjszakába nyúló retusálások, hétvégén és szabadidőben pedig online kurzusok marketingből, keresőoptimalizálásból, PPC, Facebook és Instagram hirdetésekből.

Alapítótársával Nagy Benjáminnal itt fogalmazták meg először a kérdést: Milyen szuper lenne, ha létezne egy olyan online platform, ahol a magyar fotográfus szakma tagjai egy adatbázis formájában megtalálhatóak lennének, és a leendő megrendelők keresni tudnának közöttük. A fotósok és megrendelőik egy platformra lennének terelve, és ott össze lennének kötve.

Már akkor egyértelmű volt, hogy ezzel rengeteg ember problémáját meg lehetne oldani. A fotósoknak nem kellene marketinggel foglalkozni, mert a megrendelő “házhoz jönne”, valamint a megrendelőnek sem kellene a mai hatalmas információs zajban számtalan platformon hosszasan keresgélnie.

Benjámin mérnök informatikusként elvállalta az ötlet technológiai kivitelezését, így elkezdték összeállítani a portál prototípusát, elkészült az arculat, ezt követően a kód, majd 1 éven belül nyilvános lett az Eloise első verziója. Az oldal pedig azóta is hétről hétre gyönyörűen fejlődik.

eloise

Szerintünk a kezdeményezés nagyon szuper, pár információ dióhéjban az Eloise jelenlegi verziójáról:

  • A felhasználók regisztrálhatnak az oldalon, a megrendelők kereshetnek a fotósok között
  • A fotósoktól a megrendelők munkákat rendelhetnek, amelyre a fotósok az oldalon belül árajánlatot tudnak adni. Ezt követően meg tudnak állapodni és értékelni tudják egymást a felhasználók a munka végén.
  • Az Eloise rendszerébe csak a csapat által elfogadott alkotók kerülhetnek fel, egy szakmai zsűri ellenőriz végig minden jelentkezőt, ezzel elősegítve a piac tisztítását.
  • Minimum megrendelési összegekkel dolgoznak, 10.000Ft.- alatt nem lehet munkákat elvállalni, később ez például esküvők esetében 50-60.000Ft.-ra is felmehet, ezzel szeretnék kiküszöbölni az ingyen vagy indokolatlanul olcsón elvállalt munkákat.
  • Az oldalon profilt kapnak a fotósok, ahova feltölthetik portfóliójukat, szerezhetnek lájkokat, kommentelhetnek.
  • Az oldallal egy olyan helyre fog koncentrálódni a magyar kreatív szolgáltatói szegmens, ahol korrekt piaci versenyt biztosítva dolgozhatnak.
  • A fotós regisztráció teljesen ingyenes, amennyiben a fotósoknak munkája érkezik az oldalon keresztül abban az esetben kérnek 10% közvetítői jutalékot (az online fizetés bekötése jelenleg is zajlik).
  • Két nyelven is elérhető az oldal, magyarul és angolul, ez által a magyar fotósokat a külföldi piacokon is megtalálhatják
  • Lakossági és céges ügyfeleket is ki tudják szolgálni, a céges partnereknek egyedi árajánlatokat biztosítanak, projekt managerek közreműködésével.
  • Az oldalra saját üzenőfelületet fejlesztettek, amin a felhasználók kommunikálhatnak egymással.
  • A mobil applikáció fejlesztése gőzerővel zajlik, terv szerint elkészülnek vele és nyilvános lesz.
  • Jelenleg már csaknem 100 regisztrált fotós van az oldalon, illetve több mint 500 regisztrált felhasználó (2018. júniusi adat) Az cég jövőképéről nem sokat árultak el nekünk, csak annyit mondtak, számos fejlesztésen dolgoznak jelenleg is, de ez egyelőre legyen meglepetés. A 2018-as évben lesznek még izgalmas bejelentések.

Kíváncsiak várjuk!

Amennyiben tehát fotós vagy regisztrálj, nem veszíthetsz semmit, érdemes kipróbálni.

Az Eloise webcíme ITT.

ITT pedig leadhatjátok jelentkezéseteket a fotósok közé.

Közösségi média:

Instagram

Facebook

(x)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Csaba Tusa

    Hello, nekem egy olyan kérésem/kérdésem lenne, hogy ha van pár nagyon jó természet fotó (a most hétvégei Balatoni viharról, profi géppel), akkor hova lenne érdemes beküldeni, még sosem foglalkoztam ezzel. Te milyen pályázatott tudnál ajánlani? Előre is köszi.