Kiszivárogtak az EOS R objektívjei!

Immáron tuti, hogy szeptember 5-én viszontlátjuk a Canon első fullframe mirrorless kameráját! A legutóbbi cikkem óta ráadásul még több infó került ki.

A gép érkezését már az egyik legismertebb hazai forgalmazó is promózza, bár nem mondják ki, hogy miről van szó értelemszerűen, de nyilván nem raknak ki ilyen posztot, ha egy N-edik DSLR-ről vagy objektívről lenne szó.

A Nokishita pedig ma kiszivárogtatta, hogy milyen objektívekkel érkezik az EOS R széria, illetve miket mutatnak még be jövő héten:

 • EOS R fullframe mirrorless váz
 • RF 24-105mm f/4 L USM kitobjektív
 • RF 35mm f/1.8 M IS
 • RF 50mm f/1.2 L USM
 • RF 28-70 mm f/2 L USM
 • EOS-M – EOS-R adapter
 • PD-E1 kiegészítő (jelentsen ez bármit is)

Ezen kívül:

 • EF-M 32mm f/1.4 STM EOS M mirrorless obi
 • EF 400mm f/2.8 L III DSLR obi
 • EF 600mm f/4 L III DSLR obi

Van egy-két wow-faktor a fentieknél. Rögtön egy 50/1.2L mirrorlesshez? 28-70mm f/2 L zoom? Akutyamindenit!

De lehet tovább fokozni a kedélyeket. Annak idején egy pletyka azt rebesgette, hogy a Canonnak “sexy” megoldása lesz az EF objektívek adaptálására. Most olyan infók láttak napvilágot, hogy az RF és az EF bajonett fizikailag meg fog egyezni, így az EF objektívek adapter nélkül tehetők majd fel a mirrorlessre, és a kamera képes lesz váltogatni az RF és a EF protokollok között. Ez nagyon érdekes, állítólag van a Canonnak ilyen megoldásra 3 korábbi szabadalma is, bár arról nem szól a fáma, hogy hogyan küzdik le a nem kicsit különböző bázistávolságot (objektív-szenzor távolságot) a két rendszer között. A canonrumors oldalon olvasható kommentek között vadabbnál vadabb ötletek jöttek erre, kezdve az optikai tengelyen tologatható szenzortól, a vázba benyúló hátsó (RF) lencsetagig. Most hogy ezt leírtam…lehet hogy az RF épp ezt jelenti? Rear Focus, Retro Focus, vagy Rear Focal plane, vagy valami ilyesmi? Na ez már nem más, mint találgatás, de szeptember 5-én minden kiderül, addig is kommentben lehet tippelgetni.

Egy bibi van, hogy nekem aznap korán reggeltől késő délutánig tartó melóm van, így aznap nem fogok tudosítani az eseményről. Ha előtte kiszivárog valami, azt mindenképpen kiposztolom, utána pedig igyekszem valami kerek összefoglaló cikkel jelentkezni, ami többet ad egy mezei bejelentésnél.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
 • Tert

  Egy ilyen f2-es zoomnak azért elég nagynak kell lennie – gondolom én – már ha egyáltalán megvalósítható. Ami talán azt is jelentheti, hogy az RF bajonett és talán a váz is egy “méretes” darab lesz és talán végre lesz egy “ergonómikus” ff milc…

  • Egyetértek. Bár a Tamronnak a mirrorless 28-75/2.8-at meglehetősen kompakt méretűre sikerült terveznie, szóval egy 28-70/2 lehet nem lesz nagyobb mint egy DSLR-hez való 24-70/2.8. Stabi ugye nem lesz benne, szóval azt a helyet megspórolják. És persze az is számít hogy nem 24-ről indul, hanem 28-ról.
   Ha viszont az EF obikat natívan fogadja majd, akkor ez egy vastag váz lesz, nincs mese!

   • Tornyosi

    Nem kell vastagnak lennie a bázistáv miatt, de azért én remélem, hogy méretesebb váz lesz, mint a Nikon Z. Van egy régi Nikonom, vékony, mint egy Sony és ez is két ujjal tartós, de szépen megtervezték a bajonettet évtizedekkel korábban az slr bázistávval:
    https://www.jamescockroft.com/wp-content/uploads/2016/03/20160314-1633-new-toys-%C2%A9JamesECockroft-3657.jpg

    • Tert

     De szép ez a gép…. Mi a típus száma?

     • Tornyosi

      FE ’79-ből talán

    • Na jó de ez filmes. Egy hártyavékony zárlamella és film, és egy pár mm vastag ajtó van a tükör mögött. A mirrorlessnél meg ott zár, a szenzor, a szenzor mögött az elektronika, a burkolat, aztán meg egy jó vastag kihajtható kijelző a mechanikájával együtt.
     Lemértem most a Sonyt, 39mm vastag a váz. Ebből kidudorodik egy bajonettgyűrű ugye (a narancssárga), de ugyananyit be is lóg az objektív a házba, szóval számolhatunk a 39mm-rel, mondjuk hogy ez az átlag MILC vastagság. A Sonynak és a Canonnak is 18mm a bázistávolsága, szóval ha kivonjuk a 39-ből, azt mondhatjuk hogy a szenzornak, elektronikának, burkolatnak és LCD-nek 21mm hely kell minimum. A Canon EF bázistávolsága 44mm, tehát ez a kamera 44+21mm = 65mm vastag lesz. Őszintén szólva ha ezt a 65mm-t beállítom a tolómérőn és odateszem a Sonyhoz, az látszik hogy frankón DSLR “dundiméret”. :D
     Még ha el is csalnak ebből ügyes mérnöki megoldással pár millimétert, az se segít, sokkal-sokkal vastagabb lesz, mint a Sony vagy a Nikon.
     B-verzió, hogy olyan lesz mint a Sigma kamerái, vagyis vékony, de lesz egy “beépített adapter”, vagyis egy dudor a kamerán elöl, amit lehet ocsmány módon is megoldani mint a Sigma, és lehet elengánsabban is, hogy egy darabig íves kitüremkedés, aztán 1 centi éles perem például. Na mindegy. Félre ne érts, én is az ergonómikus kamerák híve vagyok és ezek a pici milcek nem olyan kényelmesek mint egy DSLR.
     És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy ha meg is oldják az EF bázistávot valami kulturált módon, akkor hogy fog kinézni egy RF objektív, ami több mint 2 centit kell belógjon a vázba? :DD
     Az alábbi képen látható az 100D és az M50. Széltére ugyanakkorák, ott tudnak spórolni a mérettel, de vastagságra nincs mese… (a milliméterek ne tévesszenek meg, az a markolattól a szemkagylóig mért méret) https://uploads.disquscdn.com/images/3d92db65d2ea67031485e52b098b77fe252c0f0e7abeb7e88fcc37f1e22fa126.png

     • Tornyosi

      Én üdvözölném, ha dslr méretű lenne, próbáltam a Sonyt, de nekem kicsi. A megvalósítás legyen a Canon gondja. :)

     • Tert

      Lehet, hogy ez a csel… A ház DSLR méret lesz és a bázistáv az EF bázistávolsága lesz. Az RF nek szintén ez lesz a bázistávolsága ezért a bajonett ua. lesz mint az EF-en, csak esetleg kap több funkciót is… és ezért nincs szükség átalakítóra sem… hoppá!

     • Rufi

      Én pont ezt szajkózom már egy ideje. Egyetlen dolog miatt sajnálnám egy picit ezt a megoldást, hogy az FD objektívek továbbra sem mennének rá, így maradna a Sony és a Nikon az öreg Canon obikhoz. :)

 • grgyr

  Szerintem EOS M–EOS R adapter nem lesz soha, mivel az APS-C re tervezett EOS M objektívek nem rajzolják ki a kisfilmes méretet. Tehát inkább EOS EF–EOS RF adapter várható. Hasonlóan, mint a Nikonnál.

  • Ez már reg nem így mukodik. Atvalt a gep crop modba ha croppos obit tesznek rá.

   • grgyr

    Időközben kiszivárgott még több információ(https://www.nokishita-camera.com/2018/09/eos-r.html), ezek szerint nem lesz EOS M adapter. Viszont EOS EF – EOS R adapterből rögtön lesz három. Igazán nem látom tisztán, hogy minek három féle, de hamarosan kiderül. Mindenesre a paraméterek biztatóak, izgalmas időszaknak nézünk elébe.

 • Laci

  Azért a Canon (is) elég szép és jó obiparkot épített ki a jelenlegi bázistávval, miért gondolja bárki, csökkenteni kéne a bázistávot? Én megelőlegezem, hogy Canon mérnökei akik az optikákat tervezik, kicsit jobban értenek hozzá, mint a fórumokon okoskodók.
  Azt simán el tudom képzelni, hogy egyes obik belógnak majd a bajonett síkja mögé, ha valóban pont a magasabb bázistáv jelent korlátot abban, hogy az adott optikát a maximumra húzzák.