Durván lenyomta a Sony a Canont és a Nikont

…legalábbis Japánban a mirrorless szegmensben. De nem piti a Sony-fölény, annyi szent.

Nem nagyon szoktam már ilyen eladási adatokról meg statisztikákról írni, mert azt látom, hogy mindenki úgy csűri-csavarja ezeket, ahogy neki tetszik. A statisztikák lebegtetése a legtöbb esetben fanboy dolog, és sokszor nincs megalapozott érvelés mögötte. Ilyen volt például pár napja/hete, amikor mindenhol azt írták, hogy a World Press Photo díjazottjai még mindig döntő többségben Canon és Nikon DSLR-eket használnak, és lám-lám a profik nem hiszik el a mirrorless-mesét. Azt persze már csak néhány oldalon bírták megemlíteni, hogy milyen hatalmas mintából dolgozik a felmérés, merthogy a WPP díjazottjai 24-en vannak. Komoly statisztika ugye? Azt is csak pár helyen említették meg, hogy a WPP díjazottjai a legtöbb esetben valamely ügynökség fotósai, ügynökségi/céges felszerelést használnak, szóval nem ők döntenek arról, hogy milyen géppel dolgoznak, hanem azt használják, ami van. Az ügynökségek meg kb. az utolsók lesznek a világon a mirrorlessre váltási folyamatban, hiszen az nekik komoly költség szinte bármiféle pénzügyi haszon nélkül. Ők majd akkor fognak váltani, ha muszáj lesz elengedni a DSLR-t ilyen-olyan okok miatt. A vázak még hagyján, mert azokat cserélgetik…náluk a hatalmas objektív park az, amit nem engednének el ha nem muszáj.

De a most napvilágra került statisztika azért igen érdekes, szóval mégis megemlíteném. Ezt nem igazán lehet csűrni-csavarni ízlés szerint. Ahogy nézem még a fanboy oldalaknak se sikerült, a Canon Watch is kábé csak annyit tudott hozzátenni, hogy “hát igen, de a profik azért még mindig Canont és Nikont használnak, mert a World Press díjazottjai ugyebár…” – khm…

A BCN jelentése szerint március-április hónapban Japánban (a kameravásárlás és a furcsa ízlések fellegvárában ugye) a Sony A7 III eladásai messze az első helyen vannak, olyannyira, hogy a Canon és a Nikon összesen nem adott el annyi EOS R-t, EOS RP-t és Z6-ot, mint amennyi A7 III-at a Sony. Érdemes még egy pillantást vetni a Canon RP eladási görbéjére is…aucs!…

volume

Ilyenkor szokott jönni ugye az – legalábbis nálam -, hogy jó-jó de nézzük már meg, hogy melyik az új gép és melyik a régebbi, mert az is számít. Nyilván egy régebbi gépet már kevésbé visznek mint a cukrot, az új kamerát meg nyilván kapkodják a bemutatást követően. De ebben a statisztikában sajnos vagy nem sajnos, de ez a szempont sem játszik. A legrégebbi gép ezek közül a csúcstartó Sony A7 III, ami most egy éve hogy kapható. Az EOS RP a legfiatalabb, hiszen az elmúlt télen dobták piacra, míg a Canon EOS R és a Nikon Z6 tavaly ősz óta kapható. Szóval a Sony még úgy is viszi 2019 tavaszának eladási statisztikáit, hogy az ő gépük a legkorábbi….ja és azt is vegyük észre, hogy a még mindig polcon tartott, 2014-es(!!!) Sony A7 II is tartja a szintet a Nikon új masinájával, szinte még a Canonéval is. Pedig a Canonnak és Nikonnak sokkal-sokkal nagyobb vásárlói bázisa van még mindig.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Namostmivan

    Nem “csak” a fullframe szegmensre vonatkozik? Mert az eredeti cikk alatt ezt reklamálta valaki, hogy a totálban a canon az első. Így a cím khmm… Mellesleg első generációs gépek kontra harmadik generációs, ez is szempont vásárlásnál gondolom. 3. hó 25-től húz fel a sony mindkét váza, előtte lassú esés, lehet hogy jóárasított akció van a japiknál, talán virágzik valami megint?

    • de, oda is van írva a grafikon alá

      • Namostmivan

        Ezt nem komolyan írtad, ugye? :D

        • De igen, miért?

          • Namostmivan

            Pontosan tudtam, hogy ff-re vonatkozik. Próbáltam finoman utalni rá, hogy a címben szereplő “Durván lenyomta a Sony a Canont és a Nikont ..legalábbis Japánban a mirrorless szegmensben.” így ebben a formában gyaníthatóan nem igaz, mivel az eredeti fstoppers cikk alatt valaki pont azt állítja, hogy a teljes mirrorless piacon a Canon vezet Japánban. Az fstoppers cikke is csak a ff szegmensre hivatkozik, ebben a cikkben viszont a teljes mirrorless piac szerepel a címben. És itt azóta sem pontosítódott a cím. :)

  • Laci

    Hát magam részéről annyit, hogy a Canon MILC-ekér a fele árat nem fizetném ki..

  • Anulu

    Ráadásul Sony 2 hete vitte le a7II árát 900dodóra (kitben 1000). Ennek a hatása még nem látszik ezen a grafikonon

  • Fenesetudja

    Lehet, hogy csak magamból indulok ki, de szerintem a Nikon-Canon felhasználók még nem kezdték el tömegesen lecserélni Milcre a DSLR vázaikat. Pl. van 3 FF Nikon vázam, 14 Nikon optikám. Ezekbők 1 éve vettem a Nikon D850-et. Tökéletesen elégedett vagyok vele. Minek vegyek még egy FF Milcet. Nagyobb esélyét látom, hogy nem fogok átállni Sonyra, hanem még kivárok és amikor megveszem a következő gépemet, az egy Nikon Milc lesz. Addigra lesznek tapasztalatok a Nikon Milc gépeiről, lesz hozzá több optika és talán lesz olyan váz, amiben dupla kártyafoglalat van. Minek siessek?