Hibák a Nikon D800/D4 párosnál is

Annyit beszéltünk már az 5D Mark III fényszivárgási problémáiról – melyet végül megoldott a gyártó -, pedig a Nikon sem ártatlan, már ami az idei gépeit illeti. Legyen szó erről is, ha már a Canonról beszéltünk…

…pláne, hogy én is canonos vagyok! ;)

Először az a hír terjedt el, hogy a Nikon D800 és a Nikon D4 LCD kijelzője zöldesebb-sárgásabb képet mutat, mint a D700/D3s gépeké. Mielőtt még tovább gyűrűzött volna a médiahack, a Nikon gyors közleményt adott ki, melyben tudatja, hogy valóban van eltérés, de a “valóságot” az új gépek kijelzője mutatja, vagyis a D800 és a D4 kijelzője jobb és színhelyesebb, mint régebbi társaiké.

Nem tartott azonban sokáig a nyugalom, ugyanis van a Nikonnak még egy jellemző hibája, ami sajnos nem kerülte el az új gépeket sem (eddig a D7000-nél volt tapasztalható). Ez pedig nem más, mint az a jelenség, hogy a gép nem kapcsol ki, ha a főkapcsoló gombot OFF állásba állítjuk, így csak akkor lehet kikapcsolni, ha kivesszük az akkumulátort. Ez a jelenség szerencsére csak néhány gépet érint.

A Nikon elismerte a problémát és kijelentette, dolgozik az ügyön. Addig is egy átmeneti megoldást kínálnak az érintett tulajdonosoknak: szerintük a probléma eltűnik, ha kikapcsoljuk a gépen a Highlights és RGB hisztogram funkciókat (Playback menü, Playback Display Options almenüpont)

A Nikon USA azt is elismerte továbbá, hogy néhány D800s kamera kereső-optikáját rosszul illesztették, ezért azokat nem lehet élesre állítani (a jelenség olyan, mintha elállítanánk a dioptria korrekciót, ezeket azonban sehogy sem lehet élesre állítani). Az összes felmerülő hibát természetesen a Nikon garanciálisan javítja.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Apollo

    Ha csak egy egy (mostmár kettő) gépnél van ez a kikapcsoló probléma, az ne a Nikon-ra jellemző hiba!!! :D Hanem csak egyszeri esett, a több gépe közül! Ez még nem ok arra, hogy jellemző hibának mondjuk….

    Szerintem…

  • CaD

    Szerintem saját maguk ellen beszélnek, ha valóban az a magyarázat, hogy színhelyesebb képet mutat a kijelző az újban. Én biztos nem vennék olyan vázat, ami zöldes-sárgás képeket csinál!

  • Gabesz

    CaD!
    A váz nem csinál zöldes-sárgás képeket, csak a saját kijelzőjén tűnik majd annak, amihez az ember szeme könnyen hozzá is tud szokni, ha csak egy vázat használ… Mindenesetre mindenképp javítandó hiba, ami szoftveresen is orvosolható lenne.

  • D800s? olyan modell nincs is. gondolom D800-as akart lenni
    ,-))

  • Dóri

    Az én 3 éves D90-emnél is rendszeresen előforduló hiba, hogy a kikapcsoló gombbal nem lehet kikapcsolni. De az csak egy D90! És 3 éves! Az ember kidolgozza a belét, hogy összegyűljön a pénze egy ilyen “csúcsmodellre” a Nikon meg nem képes orvosolni egy ilyen hibát 3 év alatt??