Megjelent a Capture One 21

A Capture One 21, vagyis a 2021-es “évjáratú” Capture One szoftver megjelent, és számos innovatív funkciót hozott a fotósok számára. Ezek listaszerűen az alábbiakban olvashatók:

  • Speed Edit: ez az egyik legjobb funkció az új, professzionális RAW feldolgozóban. Bizonyára sokan ismerik már a RAW-feldolgozókat vezérlő kontrollereket, mint a Loupedeck, vagy a MIDI-k. A Capture One is kompatibilis egy ilyennel, mégpedig a Tangent kontrollerekkel, de azok méregdrága cuccok. Ahelyett, hogy a Phase One betársult volna a Loupedeck projektbe, inkább kitalált egy saját megoldást. A lényege, hogy egy-egy gombot nyomva tartva és az egérrel scrollozva tudunk csúszkákat vezérelni. Minden szükséges csúszkáért egy-egy billentyű felel a keyboardon (hotkey). A csúszka mozgatása történhet egér-scrollozással, trackpad scrollozással, Wacom-tablettel, vagy a billentyűzeten lévő nyilakkal is.

  • Dehaze: a C1-ba is megérkezett a párátlanítás effekt, amit a Lightroom használók már használhatnak egy ideje. (A Photoshopban már párásító effekt is van)
  • HEIF support: Az Apple-féle 8-bites HEIF képformátumot is támogatja már a Capture One.
  • ProStandard kamera profilok: A Capture One 21-ben új ICC kameraprofilok jelentek meg, melyek szín-renderelése még természetesebb mint eddig (a mintavideók alapján enyhén szaturáltabb, mint a Generic). Portréfotósok és termékfotósok fogják leginkább értékelni, különösképp azokban a szituációkban, ha erősen szaturált színekkel találkozunk, mint a narancs, vagy a neon. Nem minden kamerához van azonban ilyen ProStandard profil, jelenleg az alábbiak a támogatott modellek:
    • Sony: a7 III, a7R II, a7R III, a7R IV, a7C, a6000, a6300
    • Nikon: D810, D850, Z6, Z7
    • Canon: 5D II, 5D III, 5D IV, 5DS R, R5, R6
    • Phase One: IQ3 100MP, IQ4 150MP
    • Leica: S3, SL2
  • Leica Tethering: immáron a Leica két kamerája is támogatott a Capture One általi távvezérlésben (live-view még nincs). A Capture One objektív-support listája is bővült jónhéány Leica optikával.

A fentieken kívül számos újdonság van még, mint a továbbfejlesztett Import felület, a könnyű ecsetállítás és a továbbfejlesztett eszköztippek.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Nem Tom

    Orulok, hogy tetszik a Speed Edit (leanykori neven God Mode)! Ismerve a midi kontrollerek iranti erdeklodesedet sejtettem, hogy fel fogja kelteni az erdeklodesedet. Ha nem toltottem volna ejszakaba nyulo orakat a Dehaze algoritmus tokeletesitesevel a fejlesztesi idoszak vegen, minden bizonnyal megkerestelek volna egy melyinterju erejeig ezzel a funkcioval kapcsolatban. :)