Tiltólistára tette az USA a DJI-t is

Az amerikai kormány a Huawei után a DJI-t is feketelistára tette, ami némileg megnehezíti majd a vezető dróngyártó jövőbeli működését.

Trump sorra osztja ki a fekete címkét a kínai cégekre ilyen-olyan okok miatt. A DJI speciel azért került most tiltólistára, mert emberi jogokat sértő tevékenységet végeznek, és támogatják a kínai kormányt megkérdőjelezhető tevékenységeiben…röviden szólva.

Ez a tilalom nem azt jelenti, hogy DJI drónt többé nem lehet vásárolni az USA-ban, csak annyit, hogy amerikai technológiát nem lehet eladni a DJI-nak. Márpedig néhány cucc a drónjaikban onnan származik. A cég szerint nehezebb lesz így, hogy chipeket és egyéb alkatrészeket nem fognak tudni az USA-ból beszerezni, de azt is közölték, hogy egy ideje próbálják már függetleníteni magukat az amerikai beszállítóktól. A hőkamerás drónjaikba például korábban az amerikai FLIR szállította a mikrobolométert (hőkamera szenzort), meg talán a germániumüveget (hőkamera optikát) is, de újabban ezt már otthonról szerzik be. Ami nem csoda, ugyanis a kínai hőkameragyártók már a világ élvonalába tartoznak.

A dróngyártónak ez tehát egyelőre nem akkora érvágás, mint amikor a Huaweitől elvették az Androidot.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot