Világítástechnikai hírek: PocketWizard MultiMax II, Godox Cross-Brand TTL

A PocketWizard bemutatta a MultiMax rádiós kioldó második generációját, a Godox meg sutyiban kompatibilissé tett mindent mindennel kb.

Ez a PocketWizardot nem tudom hová tenni. A legdrágább kioldó piacon és nem tud annyit, mint mások, mégis talpon vannak még. Amerikai profi fotósok előszeretettel használják megbízhatósága miatt, valószínűleg ezért élik tűl a kínai hadjáratot. Most a népszerű(?) MultiMax kioldójuk Mark II-es verzióját mutatták be, mely küllemben nemigazán változott elődéhez képest (leszámítva a kék LED háttérvilágítást), tudásban viszont történt előrelépés.

pocketwizardmultimax2

A gyártó szerint a PW MultiMax II a piacon fellelhető “legsokoldalúbb, legmegbízhatóbb és legkiszámíthóbb kompatibilitással rendelkező rádiós kioldó”. Bátor kijelentés. Az elődmodell nem kevesebb, mint 16 éves volt már! Mint írtam, küllemben nem változott, ellenben ezek az új funkciók kerültek bele a sima rádiós vakukioldáson felül:

  • végtelen intervalométer (kameravezéréshez, time-lapse-hez, akár napi egy képre is be lehet állítani)
  • késleltetés (16 vaku elsütése gyors egymás utánban, kiküszöbölve ezzel a feltöltési időt)
  • Control TL erőállítás a kompatibilis vakukkal (ABC zónákba szedve tud végtelen számú vakut vezérelni, amennyiben az rendelkezik PocketWizard kompabitilitással)
  • 2. redőny szinkron bármilyen kamerával
  • repeater mód (a PW-nak eleve nagyon nagy a hatótávja, de a jelismétlő üzemmóddal méginkább megnövelhetjük

A PocketWizard egyébként továbbra sem a zsúfolt 2.4GHz frekvenciát használja a működéshez. Külföldi weboldalakon 344Mhz-et írnak, de szerintem ez az amerikai szabvány, Európában úgy sejtem, hogy a 433Mhz-et használják. Ez egyébként azért érdekes, mert ezt a frekit a legrégebbi, legegyszerűbb rádiós kioldók használták anno, ma már a PW-on kívül talán senki.

A PocketWizard MultiMax II 229 dollárért lesz kapható.

Godox Cross-Brand TTL

Mindeközben a kínai Godox pedig nem csak Fuji és Olympus kompatibilissé tette néhány vakuját, de csendben ún. Cross-Brand TTL+HSS funkcióval láttal el a termékeit. Ez azt jelenti, hogy tökmindegy, hogy a vakunk Canon, Nikon vagy Sony kompatibilis, a TTL és a HSS működni fog bármelyik Godox kioldóval. Vagyis például egy Fuji kompatibilis Godox X1T vezérlővel tudunk TTL vezérlés és HSS gyorsszinkront elérni egy Canon kompatibilis TTL vakuval, legyen az Godox vaku Canon talppal, vagy egy gyári Canon vaku Godox X1R vevővel a talpán.

A Godox az első gyártó akinek ezt sikerült teljeskörűen megoldania (értsd mindenki mindenkivel kompatibilis), jóllehet a Cactus és a RoboSHOOT márkák is próbálkoztak már ilyen megoldással korábban, de ők csak limitált kompatibilitást kínálnak mai napig.

Elképesztő módon fejlődik és innovál a Godox, tervezek egy külön cikket már e témában.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot