Videószerda: Korrekt termékfotó egyetlen vakuval

A mai Videószerda a termékfotózásról szól, azon belül is az üvegfotózásról. Rui Antunes szöveg nélküli bemutatóját látjuk, ahogy egy ásványvizes palackról készít egy korrekt minőségű termékfotót.

A lépések a következők:

  1. Szükségünk lesz értelemszerűen egy üveg italra, valamint egy matt lakksprayre, glicerinre, vízre és egy permetezőre és egy víztiszta plexire vagy üveglapra. Az üveg italt lefújjuk a mattítóval, emiatt úgy néz ki, mintha párás lenne, most vettük volna ki a hűtőből. A glicerint és a vizet összekeverve a permetezővel vízcseppeket fújunk az üvegre, amik a glicerin miatt úgy is maradnak a fotózás idejére. Nem folynak meg, illetve ha nem tetszik a végeredmény, akár egy zsebkendő vagy fültisztító segítségével levehetünk néhány kevésbé fotogén vízcseppet.
  2. Az italt az üveglapra helyezve, egy rendszervakut használva két képet készítünk, lehetőleg egy nagy softboxszal, ha az nincs, villantsunk át egy kifeszített fehér lepedőn. Világítsuk meg az üveget az egyik képen jobbról, a másikon balról.
  3. A két fotót RAW feldolgozó programban helyretesszük ahogy kell, majd Photoshopban egy képfájlban két egymást fedő rétegre helyezzük őket. A videón úgy oldja meg emberünk a pontos illesztést, hogy a felső réteg átlátszóságát Difference-re állítja, így könnyebben megtalálja a tökéletes fedést. Ha ez sikerült, a felső réteg átlátszóságát Lightenre állítjuk, így a világos részek látszanak, magyarul úgy fog kinézni a képünk, mintha két oldalról világítottuk volna.
  4. Az üveget körbevágjuk és ráhelyezzük egy külön háttérre. Ezzel az emberünk elég sokat bíbelődik a videón, mielőtt ráhelyezi a körbevágott üveget. Miután az üveg a háttéren van, a címkét kimaszkolva kicsit kivilágosította a középen lévő feliratot, színesítette az üveget és élesítette. Igazából ez a része már ízlés kérdése, az ilyen fotó jó néz ki ütős színekkel és kissé színtelenítve egyaránt.

Forrás: Rui Antunes - www.ruiantunes.com

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • ezért emlegettem a mattítóspray-t vizsgán ;))

  • Enyedi Attila

    Hát azért itt több a PS mint a fotózási tudás/munka :(

  • Bomm

    Szép munka ettől függetlenül. Annyit azért megjegyeznék, hogy ott a padlón egy kis derítés is van a falra lőtt refivel.

  • Blende Béla

    Ez egy közepes megoldás, mondjuk hármas. Persze ha ilyet kér a megrendelő pont, akkor jó.
    De, nincsenek szép élfények, a kupak teteje ronda, nem világít belülről és a tükröződés sem olyan mint az igazi. Ezt a weblapfotónál jobban tanítják. Vaku nélkül természetes fénnyel ennél nagyságrendekkel jobb képet lehet csinálni, úgy hogy a kép az exponálás után kész is van, legfeljebb 1 percnyi retusra van szükség.

    • Köszönjük a weblapfoto reklámot. Nekünk is van targyfoto kepzesunk megyünk kommentelni Rekesz Róbert néven a weblapfotora. ;-)

  • Apertúra Arnold

    Weblapfotó max. Magyarországon számít minőségnek, amúgy gyenge amit csinálnak. Egy itthoni webáruházba mondjuk pont jó, tipikus magyar termékfotós minőség. Ami világviszonylatba 5-6/10 nálam.