Hát bejelentették…

Ma délelőtt a Canon is bemutatta a fullframe mirrorless gépét, eljött ez a nap is.

Megszámlálhatatlan pletyka és találgatás után mostmár mindkét nagy gyártó bemutatta a saját Sony-konkurens kameráját, azt hiszem hivatalosan is elindult a mirrorless-éra, vagy inkább úgy mondanám, hogy befejeződni látszik az indulása.

Sajnos a FotóSarok Blogon a Canon gép indulásának tudósítása ma elmaradt (cserébe folyamatosan infóztam a napokban kiszivárgott részletekről), korán reggeltől délutánig fotóznom kellett egy nagy céges ügyfélnek, akkora melót csinálunk, hogy minden napra van egy fotózásunk egész héten. Délután terveztem tudósítani, de levert a láz, benyaltam valami vírust pechemre.

Igyekszem majd összeszedni magamat holnap és kerekíteni egy cikket hasznos infókkal. Addig is gondolatébresztőként tovább vinném a fenti gondolatmenetet…

Mirrorless éra.

Évekkel ezelőtt elkezdődött, de a fotósok döntő többsége nagyon idegenkedett tőle. Az elején magam is. Megkockáztatom, hogy bár az elmúlt években meglehetősen sokan váltottak Sonyra, Fujira vagy más mirrorless márkára, de még pár hónappal ezelőtt is elég sokan elutasították az új rendszert. Most, 2018 szeptemberében viszont néhány ügyes marketingfogásnak köszönhetően ott tartottunk, hogy a világ úgy várta a Nikon Z-t és a Canon EOS R-t, mint valami messiást. Kommentcsaták a világhálón mindenütt, és ha annyi húszezresem lenne, ahányszor hallottam az elmúlt hónapban a “nagyon kíváncsi vagyok” mondatot, akkor hobbiból vennék egy EOS R-t a Sony mellé. :D Iskolapéldája volt ez annak, hogy mennyit számít a marketing: a Canon és a Nikon szinte mindenkit megvett kilóra az elmúlt 1-2 hétben.

Szóval a mirrorless beérett, innentől nincs megállás. Mondhatjuk, hogy a DSLR-ek napjai meg vannak számlálva, de én ebben nem hiszek, jóideig még pörögni fognak a csattogó tükrök, ha ez a felhasználókon múlik. Abban az esetben, ha a gyártók úgy döntenek, hogy nem érdemes már pénzt tolni a DSLR fejlesztésbe, és inkább az új rendszerre koncentrálnak, akkor viszont véget ér egy szép korszak, ha a fejünk tetejére állunk is.

“Nagyon kíváncsi vagyok”.

canon-nikon-sony

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ádám Molnár

    Én kíváncsian várom hogy mi a véleményed :D

  • grgyr

    Mielőbbi jobbulást!

  • scarbantia
  • scarbantia

    Tetszik a cucc, de bevallom, egy darabig még biztos nem lesz nálam váltás. Egyrészt az ára miatt, másrészt majd 2-3 generációval odébb sokkal jobban megéri majd, esetleg kategóriában is hoznak valami jobbat, amiért inkább fizetnék. Amire nagyon kíváncsi vagyok, hogy az adapterezett EF objektívek hogy mennek rajta. Ha nagyon jól, akkor hamarabb megléphetném a váltást, két MILC váz, rájuk növesztett adapterekkel.

    Egyébként abban reménykedem, hogy még utoljára jön majd egy masszív 5D és 1D X frissítés, meg egy új EF 50/1.2. Más kívánságom nincs, utána akár be is szánthatják a rendszert. (na jó, ne, de addig már bőven átállhat mindenki, én meg lelépek a szakmából és veszek egy 4×5″-es gépet dobszkennerrel. :D )