Canon 6D “Custom” mód anomália

Érdekes dolgot fedeztem fel a Canon 6D-n egy ideje. Nem tudom, hogy a többi új Canon gépen is így működik-e már a C1, C2, stb üzemmód, de hogy eddig más volt a rendszer, az biztos. Kérdés, hogy jobb-e az új szemlélet? Használjátok-e egyáltalán ezt a funkciót?

Pár éve érhető el a Canon gépeken a Custom mód a módválasztó tárcsán. Egy kollégával beszélgettem egy pénteki rendezvényfotózás alkalmával, akkor jött szóba ez a téma, miután mondta, hogy mennyire irigyli az újabb gépeken a Custom módot, hiszen az ő 1D Mark II-jén még nincs ilyen. Nem véletlenül irigyli, igazi riportfotós szolgáltatás ez, melynek célja, hogy a géptől függően C1, 2, 3 módokba elmenthetünk különféle beállításokat. Manuál módban beállítunk a gépünkön mindent, amit kell, majd eltároljuk a beállítást és hozzárendeljük valamelyik Custom módhoz. Beállítás alatt értendő elég sokminden: záridő, rekesz, iso, fehéregyensúly, fénymérés módja, AF mód stb, talán még a gombok működése is. Innentől kezdve ha mondjuk letároltuk C1-be, bármikor odatekerjük a tárcsát, a letárolt beállítások lesznek aktívak. Hasznos dolog ez akkor, ha olyan szituációban fotózunk, amikor két vagy három beállításra van szükségünk, de mindig azonosakra, ráadásul sűrűn váltakozva. Pl vakus fotózás vagy magas ISO értéken fotózás a környezeti fény kiexonálásával, és/vagy két objektív folyamatos váltogatása ugyanazon helyszínen, vagy épp szaladgálás két helyszín, két szoba, kültér-beltér között.

Az anomália – ha nevezhetjük egyáltalán annak – a következő: Amíg 5D Mark II géppel dolgoztam néha használtam a Custom módokat a gépen. Egyet vagy kettőt, ahogy a helyzet kívánta. Egyszer beállítottam, letároltam, és akármikor elállítottam a gépet, a C1-2-re visszatekerve a tárcsát az értékek is visszaálltak a letároltra. Mitöbb, ha Custom módban dolgoztam és valamit korrigáltam kézzel a beállítások közül, ha 5-10 percig nem nyúltam a géphez és az szokás szerint sleep módba kapcsolt, a következő felélesztéskor a paraméterek visszaálltak a Custom módra eltárolt értékekre. Jó volt ez így, mert az esetek többségében, ha hirtelen kellett beállítani a letárolt értéket, az ember csak odatekerte a tárcsát (vagy épp gyorsan eltekerte majd visszatekerte) és tudta, hogy mire számíthat.

Ezzel szemben a 6D-n ugyanúgy be lehet állítani és letárolni a beállításokat, de ha Custom módban maradva valamit elállítok, akkor az úgy marad. Ha eltekerem a tárcsát, vagy ha kikapcsol a gép, visszaálláskor  a Custom módban ugyanaz a beállítás lesz aktív, amit legutóbb használtam (tehát az elállított) és nem az amit letároltam. Ha jobban meggondoljuk, ugyanúgy működik, mint az M vagyis a Manuál mód, vagyis a 6D-n a C1 és C2 módokkal gyakorlatilag lett még két Manuál módunk.

Én nem gondolom, hogy jó ez így, a Custom módoknak épp az kellene legyen a lényege, hogy fix, előre beállított értékeket kapjunk, ha odatekerjük a gépet, akkor is ha azokba valamiért belenyúltunk.

UPDATE: Petya Gyarmati olvasónk hívta fel a figyelmemet, hogy vissza lehet állítani a 6D-t a régifajta működésre. A menüben található a Saját felvételi mód (C1, C2) almenüpont, ott lehet letiltani az Automatikus frissítést. Szerintem érdemes  meglépni!

Ti mit gondoltok erről? Használjátok egyáltalán ezt a funkciót? 5D Mark III-nál mi a helyzet ez ügyben?

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Petya Gyarmati

    Úgy vettem észre, hogy a menüben a “Saját felvételi mód (C1, C2)” menüpont alatt az Auto.friss.beáll. beállítás tiltva van azzal ki lehat kapcsolni amit említesz.

  • Farkas Zsolt

    Én 7D-n használom néha, a régebbi(hagyományos/standard) módszer működik is frankón. Sztem hasznos nagyon!

  • Joc

    En azzal a kovetkezo problemaval talalkoztam tegnap. Wifi bekapcso a fenykepezon.
    A telefonon nezem a kamera kepet.(eos remote program S4 en)
    Csak kontrolnak hasznaltam, mert a gep a foldon volt en meg nem akartam a vizes kovon hasalni.
    De nem a telefonon futu programmal exponalok hanem rendesen a fenykepezovel.
    Elso par korben meg ment is, de utana kifagyott a fenykepezo. Egy error felirat villogott a felso kijelzon. Csak az akku kiszedes segitett.
    Esetleg valaki hasznal mas programot a wifi kapcsolathoz ?
    Vagy barmi program, amivel kontrolmonitornak tudom hasznalni a telefont.

  • Sándor Várszegi

    igazából az 1-es szériáról magát a tárcsát hiányolom a custom funkciók miatt. gomb sincs rá, de az sem lenne olyan gyors, mint fordítani a tárcsán egyet. ebből szempontból nem annyira profi a profi széria :)

  • Ajtay Zoltan

    A 7D-nel nem lehet a menubol engedelyezni illetve letiltani a “az automatikus frissites”-t, tehat amit eltaroltam, az ugy marad, a gep kikapcsolasa es ujbol bekapcsolasa utan is, fuggetlenul, hogy az adott (C1, C2 vagy C3) allasban megvaltoztattam valamit a hasznalata kozben, mig az 5D MKIII-nal van lehetoseg mindket modra a Sajat felveteli mod (C1-C3) Menupont alatti “Auto. friss. beall.”-nal, ugyanugy, mint a cikkben szereplo 6D eseten.
    Velemenyem szerint ez jo dolog, mert nem is kell kikapcsolni a gepet, eleg csak mashova tekerni a felso tarcsat, es maris visszaugrik a beprogramozott ertekre
    a gep, ha a “frissites” tiltva van. Ez neha kenyelmetlen lehet, mert a ha az elozoleg beprogramozott es eltarolt ertekeken valtoztattam, azt feltehetoleg valami okbol tettem, mert pl. rosszul iteltem meg a fenyviszonyokat,vagy valtoztak a korulmenyek, es erdemes volt finomitani rajtuk, es utana a hirtelen valtasoknal jobb, ha nem kell azokat mindig ujra beallitgatni. Mig a menuben elnavigalni es ujra eltarolni tul sok ido, addig tutira lemaradok valamirol, ezert en bekapcsolva tartom ezt a funkciot (ha lehet).