Újabb hasznos kütyü: WD My Passport Wireless

A Dpreview.com oldalon tesztelik a Western Digital vezetéknélküli külső vinyóját. Egyáltalán hallottatok már erről az eszközről? Nekem nagyon szimpi a működése.

A Western Digital My Passport Wireless 1 terrabájtos vinyó lényege a következő: bépített akkumulátorról (is) működik, van saját SD-kártyaolvasója, beépített WiFi-vel rendelkezik és jár hozzá egy okostelefon app, melyet My Cloudnak hívnak, ez elérhető iOS-re és Androidra is. Mit tudunk ebből a kombóból kihozni?

  1. Fotózás közben ott a helyszínen biztonsági mentést készíthetünk a képeinkről, csak be kell dugni a kártyát és ha úgy van beállítva a kütyü, automatikusan átmásolja magára a képeket, magyarán a vinyóra másolás miatt nem kell laptopot cipelnünk magunkkal.
  2. A vinyón lévő fotóinkat wifin keresztül elérhetjük az okostelefonunkról/tabletünkről, tehát laptop vagy aszatali gép közbeiktatása nélkül tudjuk a képeket megtekinteni, böngészni.
  3. Mondanám, hogy a telóra/tabletre le is tölthetünk a képekből azonnali megosztásra, emailben küldésre stb, de sajnos ez részben van csak így, ugyanis közvetlen telefonra mentés funkció nincs a My Cloud appban (nem is értem ezt hogy gondolták), de különféle, a telefonon már meglévő fotószerkesztő szoftverekkel való megosztás (pl Snapseed) van, tehát legrosszabb esetben a vinyón lévő fotót átküldjük egy fotószerkesztő appba, és onnan mentjük le a telefonra. Jobb mint a semmi, bár nem túl elegáns, igaz az esetek többségében amúgyis hozzányúlnánk a képekhez megosztás előtt.
  4. Ha nincs a gépünkben beépített WiFi, akkor a fenti művelettel – némi kompromisszummal – kibekkelhetjük a hiányát.
  5. A vinyó hotspotként is működik, így ha a telefonnal rácsatlakozunk, megmarad az élő netkapcsolatunk is. Ez azért fontos, mert a vinyó, illetve a My Cloud szoftverét úgy készítették el, hogy össze lehet kötni más felhőtárhelyekkel (pl. Google Drive, Dropbox), így lehetőség van a képeinket a vinyóról feltolni a felhőtárhelybe és onnan megosztani egy linkkel.

my-passport-wireless-100411798-orig

A My Passport Wirelessnek a Dpreview tesztelője szerint van azért jócskán hátránya is, de úgy érzem ezek csak időleges dolgok, amik jórészét nem lesz nagy truváj megoldani.

  • Csak SD kártyát fogad, CF-et nem tudunk semmilyen módon csatlakoztatni, még USB-s kártyaolvasóval sem
  • Nem támogat RAW fájlokat, pontosabban ezeket fel tudjuk rá ugyan másolni, de az appban megtekinteni őket nem lehet
  • Lassú az adatmásolás és lassú a bootolás ideje is bekapcsoláskor
  • Nincs különösebb indikátor a készüléken, az appja nélkül nem tudjuk, hogy dolgozik-e vagy sem, hogy mennyi szabad kapacitás van még rajta vagy hogy milyen töltöttségű az akksija. Ezeket a paramétereket csak a telefon-appban tudjuk megnézni.
  • A Dpreview szerint lehetne masszívabb is, ami valóban így van, mivel forgólemezes HDD van benne. Ha úgy vesszük egy mozgó alkatrészek nélküli SD kártyán nagyobb biztonságban vannak a képeink, mint egy HDD-n. Ha tudunk rá vigyázni, akkor ez nem jelent különösebb gondot, de az igazi az lenne, ha a My Passport is SSD típusú lenne, jóllehet 1 TB-os kivitelben az még valószínűleg csillagászati áron lenne kapható.

Szép próbálkozás ez a Western Digitaltól, ez még az első széria gyerekbetegségekkel, de az irány remek és lehet hogy ez a készülék is sok terepen dolgozó fotós és előszeretettel fotózó utazó sorsán könnyíteni fog már. Kapható – ahogy nézem – 500GB, 1TB és 2TB méretben, ráadásul egész baráti áron, ha jó láttam az Árgépen már 46ezer Forinttól vihető.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • FrenkyPub

    En mar regota szemzek vele. Tobb gyarto termeket is megneztem eddig ez nyerte el a tetszesem. CFet tamogato verziot mas gyartonal se lattam. Vagy csak SD vagy meg az se csak aksis vinyo. Amugy szerintem egy sima file kezelo app megoldja a gondot a telora/tabletre valo masolashoz. Eddig a tabletemhez katyaolvasot hasznaltam es ugy masoltam at a kepeket. Szoval egy tabletel/mobilal es kartyaolvasoval a CF is szerintem kivitelezheto. Mikor megjelent (aszem tavaly oktober) akkor meg elegge aranyarban mertek a kulfoldi webaruhazakban itthon meg elerhetetlen volt.