Technika: Bare bulb

Furcsa lehet a cím, magyar megfelelője nem igazán van, szó szerint fordítva “csupasz izzót” jelent. Azt hiszem ez lesz a legújabb trend. Akik már otthonosan mozognak a fotózás világában, jól tudják, hogy megállíthatatlanul hódít a strobist őrület. Annak aki még nem hallott erről a mozgalomról, gyorsan elmondom, hogy pár évvel ezelőtt egy David Hobby nevű ámerikai jóember megmutatta a világnak, hogy – kissé sarkosan fogalmazva – nem csak stúdióvaku és fehér háttér létezik a világon, hanem egyszerű kisvakukkal, rendszervakukkal, riportervakukkal (ki hogy nevezi) is lehet magas színvonalú képeket készíteni. Miért jó ez?

Mert kicsik, könnyűek, olcsók, ezáltal bárhová el lehet vinni őket, és a fotósok jóval szélesebb köre számára hozzáférhetőek. A strobistok rendszerint nem egy vakuval dolgoznak, hanem kettővel, hárommal, egyes elvetemültek még 47-el is (ld. Joe McNally reptéri fotója).
Az első lépés a gyártók részéről (Kínával az élen) az volt, hogy elkezdtek nagyon olcsó és egyszerű kisvakukat készíteni, melyek nem tudnak mást, csak villanni, és a teljesítményük egyszerűen és gyorsan szabályozható. Jobb esetben képesek slave-ként is elvillanni másik vaku fényére. A második lépés az volt, hogy elkezdtek különféle fényformálókat gyártani, melyek a stúdióvakuk fényformálóira emlékeztetnek, de kifejezetten rendszervakuhoz készülnek. Ilyen pl a Lastolite 60x60cm-es Ezybox.
Egy probléma van ezekkel, az hogy az alapkoncepciót fényképezőgépek tetejére találták ki, tehát előrefelé világítanak. A szöget persze többnyire lehet állítani, de onnantól kezdve, hogy fényformálót teszünk eléjük, a legjobb az, ha minél nagyobb szögben szórják a fényt, hogy ki tudjanak villantani egy softboxot vagy egy ernyőt.
Persze magyarok vagyunk, én lepődnék meg a legjobban, ha erre irányulóan ne lenne valami házibarkács megoldás. Van is, de a gyártók sem alszanak. Persze valamilyen kísérteties okból a legnagyobb és legnevesebb gyártók, mint a Nikon, a Canon vagy a Metz lassan fényévekkel maradnak le a 3rd party gyártók mögött, így a kínaiak és egyéb olcsójánosok szépen kebelezik be a piacot maguknak. Ugyanis a Quantum Flash, és a strobist kiegészítőiről híres Falcon Eyes is előrukkolt már ún. bare bulb vakuval, ahol is a villanócső a vakufejen kívül helyezkedik el, így egyszerre kapunk kicsi és mobil rendszervakut, a stúdióvakuk variálhatóságával, mitöbb LED-es beállítófény is rendelkezésre áll.

Amondó vagyok, ez lesz a storbist-jövő!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot