Vélemény: Kinek kellhet a mirrorless?

EVIL, MILC, A-CIL, tükörnélküli cserélhető objektíves fényképezőgép. Egyre több neve van az új rendszernek, én már örülnék, ha egynél megállapodnánk. Úgy mint anno az SLR gépnél. Vajon, akkor miért nem kardoskodott a Nikon, a Canon vagy a Minolta, hogy saját neve legyen mindegyikőjüknek? Valahogy mindenki elfogadta a közös nevezőt. Node mindegy is, ez a poszt nem a morfológiáról fog szólni. Hanem arról, hogy mik ezek a gépek, és méginkább, hogy mire jók, ergo kinek kellenek?

Copyright: Nikon.huAz összes nagy, vagy magát nagy fotósnak nevező ember világszerte árgus szemmel figyelte, hogyan jelenik meg egy új rendszer a fotográfiában. Mikor megjelentek az első gépek, persze vegyes érzelmekkel fogadta őket a fotós társadalom. Legtöbbször azt lehetett hallani, hogy „na erre én nem cserélném le a DSLR gépemet”. Egyesek még komoly csatába is szálltak egymással, hogy jobb-e az elektronikus kereső (MILC) a pentaprizmás TTL-nél (DSLR). Zengtek a fórumok a MILF…bocsánat MILC kontra DSLR szópárbajoktól, aztán valahogy mindenki megmaradt a jól bevált tükrös masinánál. Most itt a Nikon két új masinával a Nikon 1-es szériával, és nem kevesebbet állít magáról, mint hogy új kategóriát teremtett. Valljuk be azért ez erősen marketingszöveg, nem igazán találták fel a spanyolviaszt a Nikon 1-el, de tény, hogy a masina tud pár olyan – divatos szóval élve – „fícsört”, amit a többiek eddig nem tudtak. Erre a marketing szövegre persze megint beindultak a fórumok, és megint azzal jöttek az emberek, hogy „erre nem cserélném le a D90”-et.

A dologgal viszont az a problematika, hogy a Nikon ezt jó eséllyel nem a tükörreflexes gépek leváltására szánta. Talán a Panasonicnak, a Samsungnak és az Olympusnak vannak ilyen irányú törekvései, de a két nagy gyártó, a Nikon és a Canon tükrös gépei köszönik szépen, jól vannak. Egyre komolyabb viszont az érdeklődés a minőségi fényképek után a laikus emberek részéről is. Egyre többen szeretnének szép képeket a nyaralásról, a bulikról, a szülinapokról, a karácsonyról, vagy csak a hétvégi kirándulásról. Ne adj isten, ha úgy tartja kedvük, akár még művészkednének is a fényképezőgéppel. Mivel a legtöbb kompakt gép erre teljességgel alkalmatlan, épp ezek az emberek fogják best buy-nak tartani a tükörnélküli masinákat, mivel a képminőségük jó, gyorsak mint a villám, és az objektívet is lehet cserélgetni, ahogy a „nagyok” szokták. Az embereket általában a kis mélységélességű fotókkal lehet hanyatt „estetni”, amire a kompakt gépek ugye szintén nem képesek, a MILC-ek viszont – mégha korlátozott mértékben is – de tudnak ilyen képet produkálni. Ellenben nem kell 12 kilós szettáskát cipelni Hatsepsut temploma felé a 60 fokos aszfalton, ami valljuk be jó dolog. 12 kilós szettáskát az ember csak akkor cipeljen, ha valaki fizet érte, nem? Ebből kiindulva viszont ott van a profi fotós, akinek ha nem fizetnek (mert a nyaralásos fotókért ugyan ki fizetne), nem kötelező cipelnie a szettáskát, ő is vehet magának MILC-et a nyaralásokhoz, kirándulásokhoz, és mégsem kell nagymértékben korlátoznia a fenenagy alkotói szabadságát. Meg aztán másodgépnek sem utolsó, ha az embernek szükségeltetik egy „backup-váz” arra az esetre, ha a nagygép bedöglene az esküvő közepén. Kellemest a hasznossal…

Copyright: Nikon.huUgye, hogy mindenki jól jár ezekkel a masinákkal? Amint a Canon kidobja a sajátját – mert a márkahűség ugye nagy úr –, én is vágyni fogok egy ilyenre. Már csak egy kérdés maradt, várjunk-e csodát ezektől a gépektől? A válasz, igen is meg nem is. Igen azért, mert a Nikon is olyan dolgokat talált ki, ami eddig egyedülálló szolgáltatás (ld. a gép már akkor fotóz, amik mi még csak tervbe vettük, és azután is folytatja, amikor elengedtük a gombot – így garantáltan nem csúszunk le egy pillanatról sem). Ne várjunk csodát viszont abból a szempontból, hogy az igazán szép és igényes képekhez bizony fényerős objektív és nagy szenzor kell, ez viszont a MILC gépeknél nem adott, legalábbis egyelőre. Ezeknek a gépeknek az egyik nagy előnye, hogy kicsik, de ahogy egy kolléga fogalmazott, „a fénynek hely kell”!

Egy szó mint száz, én drukkolok a MILC-eknek. Alig várom, hogy a vacak kompakt gépek eltűnjenek végre a süllyesztőbe. Marad a mobil, a MILC és a DSLR, elég nekünk ennyi.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Lehoczky Alfréd

    Vajon, akkor miért nem kardoskodott a Nikon, a Canon vagy a Minolta, hogy saját neve legyen mindegyikőjüknek?– tán mert akkor még nem voltak.