Új Canon DSLR jövő héten

A pletykák szerint október 18-án egy új tükörreflexes géppel rukkol elő a Canon. A világ két új masinát vár tűkön ülve, az új, csúcskategóriás 1D-t és a legendás 5D Mark II utódját, az 5D Mark III-at. A jövő heti bejelentéskor “szakértők” szerint az előbbi várható, vagyis a Canon zászlóshajója újul meg, olyannyira, hogy állítólag összevonják az 1D és az 1Ds gépeket. Míg előbbi APS-H szenzorral és ultragyors sebességgel rendelkező sportfotós és riportergép, utóbbi teljes Leica képkocka méretű érzékelővel bíró masina, amit inkább stúdiómunkára, és helyszíni reklám-, divat-, enteriőr- stb fotózásra használnak. A jövőben nagy valószínűséggel a Nikon módszere jelenik majd meg a gépben, miszerint a gép menüjében választhatunk a FullFrame szenzor teljes kihasználása, vagy az 1.3x gyújtótávszorzós, kisebb szenzorméret használata között, utóbbi esetben a gép csak a szenzor felületének egy csökkentett részét használja képalkotásra, ami a gyújtótáv szorzónak köszönhetően a teleobjektívvel fotózóknak nagy segítség (ld sport és természetfotósok).

A pletykák és kiszivárgott információk szerint a jövő héten bejelentésre kerülő masina adatai a következők lesznek:

– 16-18 Megapixeles FullFrame (teljes Leica képkocka) méretű szenzor

– ISO 51.200 maximális érzékenység

– Dupla Digic V feldolgozó processzor

– villámgyors 12-14 kép/szekundum sorozatlövés

– 61 autofókusz pont

Az alábbiakat már csak privát pletykaforrásból hallottam, de állítólag Canon fejlesztőmérnökök tollából származik az információ, de erre ne vegyetek mérget. Az új (várhatóan már csak jövőre megjelenő) 5D Mark III specifikációi:

28 megapixel CMOS full frame szenzor
16-bit DIGIC 5 processzor
Javított, gyorsabb autofókusz nagyobb pontossággal rossz fényviszonyok közt
1920 x 1080p videó 60 fps képfrissítés mellett
1280 x 720p videó 300 fps képfrissítés mellett
RAW video lehetőség moduláris vázfelépítésnek köszönhetően
Videó esetén ki-be kapcsolható Rolling shutter effekt autokorrekció
Javított zajkezelés
Integrált wifi/lan/usb
Integrált HDMI

Az 5D Mark III adatai csak pletykaszintűek, de a jövő heti DSLR bejelentés 99%.

További pletykák szerint a Nikon is előrukkol ebben a hónapban a D800-zal, melynek fullframe-es szenzora várhatóan 36 megapixel lesz. Kíváncsian várjuk!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot