Viszlát autofókusz! Megjött a plenoptikus kamera.

Fotótörténeti pillanat zajlik éppen. Egy Lytro nevű kis cég, már tavaly ilyenkor nyilvánosságra hozta, hogy valami komoly újításon törik a fejüket. Egy év telt el, és bejelentették, hogy forradalmasították a fényképezést, cirka 400 dollárért (~80ezer Ft) januárban szállítják az új játékszerüket, melyet plenoptikus kamerának hívnak.

A Lytro fényképezőgépe ugyanis olyan képet készít, amit utólag fókuszálhatunk. Vagyis fotózáskor nem kell babrálunk a élességgel, csak nyomjuk a gombot a megfelelő pillanatban. Persze az új Lytro kamera csak egy “játékszer” két gombbal, egy érintőképernyős LCD-vel és egy fényerős zoom objektívvel. De a forradalmi technológia (a Light Field szenzor, amit nem is megapixelben hanem megarayben mérnek), ott van a burkolat alatt. És ez a technológia elég jó eséllyel át fog kerülni komolyabb gépekbe is. Ugye jó lenne otthon beállítani a képeken, hogy mi legyen éles és mi nem?

Próbáljátok ki itt a képeken a fókuszálást (csak oda kell kattintani ahol szeretnénk, hogy éles legyen), alább pedig egy bemutatóvideó:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot