Megjelent az új Nikon SB-910 vaku

Ahogy a pletykák szóltak, ma reggel bejelentették a Nikon új top-rendszervakuját, az SB-900-at leváltó SB-910-et. A frissített változatban, néhány új kényelmi szolgáltatás jelent meg, ami egyaránt megkönnyíti a vakut vázon használók, és a távkioldóval, többvakus fotózást űzők életét is.

Az új csúcsvaku hozza a szintet, amit egy ilyen kategóriájú villanótól elvárhatunk, és örömmel tapasztaljuk, hogy legalább a Nikon kezd odafigyelni arra a trendre, hogy mind többen használnak rendszervakukat stúdióvakuk helyett komolyabb világításhoz a helyszíni fotózásokon.

Az SB-910 az SB-700 egyszerűsített kezelőfelületét kapta, ezáltal a használata még könnyebb lesz. A nagyméretű LCD-n könnyedén nyomon követhetjük a beállítási paramétereket, a megvilágított gombok és léptethető választótárcsa segítségével pedig rossz fényviszonyok között is könnyen kezelhetjük a vakut. Ezek apróságok, de nagy segítséget nyújtanak a mindennapi használat során.

Természetesen az új SB-910 beilleszkedik a Nikon CLS rendszerébe (Kreatív Megvilágítási Rendszer), intellingens TTL funkciója segítségével együtműködik a modern Nikon vázakkal, és más i-TTL vakukkal. Jó példa erre Joe McNally mintafotója, melyet a Nikon az SB-910 bemutatásához mellékelt:

Újdonságnak tűnik a háromféle megvilágítási téma, mely szerint az SB-910 képes középre súlyozott, egyenletes és standard világítást biztosítani, de feltételezem ezt a zoomfej változtatásával teszi, az újdonság itt csak annyi, hogy a vaku nem a megszokott módon alkalmazkodik az objektív gyújtótávolságához, hanem felülbírálhatjuk azt, mintegy félautomata üzemmódban. A középre súlyozott annyit tesz, hogy a kép közepe jobban meg van világítva, mint a képszélek, az egyenletes megvilágítás csoportképeknél lesz előnyös, a standard…az meg standard, a Nikon leírásából nem igazán derül ki, hogy ez mit takar, ha ez a hagyományos megvilágítási mód, elfogadjuk, bár az automatikus zoomfej esetén eddig is az volt az alapelvárás, hogy a képkivágás egyenletesen legyen megvilágítva, ezért alkalmazkodik a gyújtótávolsághoz a zoomfej, ami jelen esetben 17mm-200mm-ig képes követni az objektíve, és automatikusan felismeri az FX (fullframe) és a DX (APS-C) formátumot.

Korrekt dolog viszont, hogy a vakuhoz kétféle, könnyen felpattintható színszűrőt is adnak, melyek nem csak a kívánt színre (izzólámpa vagy fénycső) korrigálják a vaku 5500K-es színhőmérsékletét, de felhelyezésükkel a vaku automatikusan átadja a használt színhőmérséklet infókat a váznak, így nekünk nem kell állítgatnunk a fehéregyensúlyt. Tehát ha bemegyünk egy terembe, ahol halogén izzós világítás van, a vakura csak felcsattintjuk a sárga színszűrőt és más dolgunk nincs is, csak fotózunk, az automatika a többit elvégzi.

Az SB-910 természetesen lehetővé teszi az indirekt vakuzást, a vakufej vízszintesen jobbra-balra 180°-ban forgatható, felfelé 90°-ban, lefelé pedig 7°-ban. /7 fokban már azért hideg van, nem árt a kesztyű viselése ;)/

További specifikációk:

– Kulcsszám ISO100, méter, 35mm-es állás: 34 (standard) / 39 (középre súlyozott) / 31 (egyenletes)

– Maximális kulcsszám: 54,5 (standard, ISO 100, méter, 135mm-es állás)

– Újratöltési idő: 1/1 teljes erejű villanás esetén 2,3 másodperc

– Hővédelmi rendszer: figyelmeztet az intenzív fényképezés közbeni túlzott hőtermelésre

– Firmware: frissíthető a fényképezőgép vázon keresztül

– Ár: várhatóan 550 USA dollár körül (kb. 130.000 Ft a jelenlegi “bóvli magyar forintban”)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot