Windows Lanka akkor és most

Érdekes képpár jött szembe ma a “zinterneten”. Valószínűleg ez a világ legismertebb és legtöbbet látott fotója, ami megveri az Afgán lányt és lenyomja Marilynt és Einsteint együttvéve. Ez a fotó nem más, mint a Windows XP-hez alap háttérképként járó “Lanka” nevű tájkép, amit milliók, ha nem százmilliók bámultak, vagy bámulnak nap mint nap a monitoron háttérként.

Ha már ilyen híres a kép, illik megjegyezni a készítő nevét, akit Charles O’Rearnek hívnak, és 25 éven át a National Geographicnak fotózott. A Windows háttérképet 1996-ban Kaliforniában fotózta egy Sonoma völgy nevű helyen. Akkor még Windows 95 futott, az XP még tán kósza gondolat se volt. Fogalmam sincs hogy, de emberek megtalálták ezt a helyet, és 2006-ban és 2010-ben is lefotózták. Azt mondják koordináták alapján, persze már fent van a GPS adat a Wikipedián, de 2006-ban nem hiszem, hogy ott lett volna. Mindenesetre e két próbálkozás volt, az első nem igazán találta meg a megfelelő szöget (őszi kép), de ezt előszeretettel mutogatják az eredetivel való szembetűnő kontraszt miatt. A másik fotós, Tony Immoos viszont ügyesen belőtte ugyanazt a szöget. A képeken látható, hogy azóta a füves legelőt szőlővel ültették be, ami azért is érdekes csavar, mert O’Rear a fél életét szőlőültetvények és borászattal kapcsolatos témák fotózására tette fel.

A kép eredetileg egy design-cégnek készült, nem a Microsoftnak, és O’Rear elmondása szerint semmiféle manipuláció vagy utómunka nincs a fotón. Feltételezem ez anno diafilmre készülhetett, 1996-ban.

Íme a képpár:

Eredeti Windows Lanka 1996.

2010. májusi fotó Tony Immoostól

2006. novemberi reprodukció Simon Goldintől

Goldin képét kiállításokon is bemutatták, “Life after Microsoft” címet kapta.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Érdekes téma, de nekem mindig is első dolgom volt hátteret cserélni, mikor Windowst használtam….sőt Macen is ugyanígy teszek.
    ,-))

  • Mosolygomate77

    szépek