Bombabiztos helyen a világ leghíresebb fotói

Találtam egy videót, melyen bemutatják a Corbis képügynökség archívumát egy bombabiztos bunkerben. Több mint 100millió eredeti fotográfia, fagypont körüli hőmérséklet, atombiztos védelem, Bill Gates – ez az Iron Mountain Pensylvaniaban.

Egy szép napon Bill Gates gondolt egyet, és megalapította a Corbis képügynökséget, később pedig felvásárolta a világ leghíresebb fotóit, majd az egészet lecuccolta a föld alá, hogy a gonosz elemek se tudják elpusztítani a világörökségünket. Milyen rendes a pali nem? Ez a minimum azok után, hogy a 2 hetes Windows 7-emen megjelent az évek óta nem látott kék képernyő szánalmas fehér rizsával. Megaztán amúgy sem kell félteni őt, ha ezeket a képeket fel akarjuk használni, akkor persze Billyboynak kell csengetni a tallért.

Az Iron Mountain bunkerben egyébként nem csak Corbis fotók vannak, amerikai hivatalok, titkosszolgálatok is itt őrzik legfontosabb anyagaikat, de hogy a tépőzárat a roswelli ufó hozta-e, az most kevésbé érdekel minket.

Érdekes ugyanakkor az alábbi videóban viszontlátni az eredeti pozitív képeket a nyelvét nyújtó, vagy épp csónakázó Einsteinről, és a szélfútta szoknyát tűrdözgető, vagy épp pityergő Marilyn Monroe-ról. Láthatunk még Vietnámot és napalm támadást megjárt, kamerából kikerült negatív filmet, és azt a mára 5 darabra tört üvegnegatívot, amit Ebbets vett ki a gépből, miután az Empire State Building építésén fotózta a gerendán falatozó melósokat (nem, nem Lewis Hine fotózta ezt a képet, hanem Charles C. Ebbets). Ismerős fotók ugye? A világ leghíresebb fotográfiái közt tartjuk őket számon. Na, ezek mind ott leledzenek a föld alatt!

(a videó elején sajnos félperces reklám van)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot