Csajok a csúcson

A hétvégén bent voltam a FotóSarok műteremben ételt fotózni egy hazai üzletláncnak. A nagyobbik műteremben épp az alaptanfolyam modellfotó gyakorlata zajlott. Annyi csinos csaj volt a házban, hogy hirtelen azt se tudtam ki a modell és ki a fotós. Aztán kiderült… :)

Az alaptanfolyamos csajok…na jó nem diszkriminálok, volt azért egy-két srác is…tehát az alaptanfolyamosok a Varidance táncosait fotózták. Hát irigykedtem, mert míg én a mirelit zöldségeket tologattam a fehér tányéron, meg csipesszel sztájlingoltam, ők “szebbnél izgalmasabb” mozdulatokat örökíthettek meg, ugyanis táncosokat fotózni az egyik leghálásabb feladat!

Mivel a nemek aránya erősen a feminin oldal felé húz, a táncosok közül egy lány és két fiú állt modellt. Andrástól kicsaltam néhány képet, hogy lássátok mit fotóztak a csajok…bocs’, az alaptanfolyamosok. A mirelit zöldségeimre gondolom nem vagytok kíváncsiak :)

Mivel a csajok vannak többségben a tanfolyamon, ennek megfelelően választottak modellt :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • tudom, unalmas lemez, de a tanfolyamosok neveit nem illene kiírni a képek alá? biztos örülnének neki, meg ugye a szerzőjogi törvény az ő képeikre is vonatkozik…
    ,-PPP

    egyébként szerintem feminim

    • Haha én is feminimet írtam és rámszóltak hogy az nem úgy van. És valóban, a maszkulin ellentéte a feminin. Nézz utána :)

      A képek nem a tanfolyamosok képei, hanem Andrásé. Az hogy ezt fotózták a tanfolyamosok úgy értettem, hogy ezt a témát, nem ezeket a képeket. András meg nem kérte, hogy írjam ki a nevét :)

      • Tévedni emberi dolog, a femininitásról sosem árt újabb dolgokat tanulni, legalább mindketten okosabbak lettünk.
        ,-)))

        Viszont a szövegből nekem nem derült ki, hogy nem a tanfolyamosok képeit kérted el Andrástól, hanem az ő képeit.
        Egyébként nálam nem kérés kérdése, hogy feltüntetem-e a nevet. Bár olyanra már volt példa, hogy ha kifejezetten könyörögtek érte, akkor nem írtam ki a fotós nevét.

        Szerintem szép szokás kiírni a nevet (meg ugye kötelező is), és nem árt vele jó példát mutatni másoknak, főleg egy képző intézmény esetében. Akik a suliból vagy az olvasók közül kikerülnek, fognak még éppen eleget szívni vele, hogy nem akarják kiírni a nevüket, vagy hogy csak ezt ajánlják fel fizetségként. Érdemes mindenkit hozzászoktatni, hogy ez nem kegy, hanem jár.

        Nyugi, más szakmai és kevésbé szakmai szerveket is cseszegetek vele, nem vagy kivételes helyzetben.
        ,-DDD

  • Akovacs

    Egyetértek az előttem szólóval, hogy ugye a szerzői jogi törvény szerint a szerzőt minden esetben megilleti nevének feltüntetése, függetlenül attól, hogy a mű vagyoni jogait, a felhasználását hogyan rendezték a felek.
    Javaslat, hogy a szerző neve feltüntetésre kerüljön!

  • Kedves Hozzászólók, először is örülök, hogy tisztában vagytok a szerzői jogi és személyiségi jogi alapokkal, dícséretes, bárcsak mindenki így tudná Magyarországon. Másodszor viszont felhívnám a figyelmeteket a hatalmas Fotósarok logóra a képek sarkában, ami azt jelenti, hogy ezek a képek a FS saját képei. Mint ahogy a újságokban is sokszor nem nevezik meg a fotóriporter nevét, csak annyit írnak, hogy Forrás: origo, Forrás: archívum vagy Forrás: MTI, úgy nálunk is lehet olyan kép, amit a Fotósarok, mint cég, továbbmegyek a Fotósarok mint ügynökség (fotosarok.hu/ugynokseg) tulajdonol. A képeket egyébként Békefi András a Fotósarok ügyvezetője készítette, ő küldte át nekem, hogy tudjam illusztrálni a cikket. Nem véletlenül tette rá a FS logót, ha a nevéhez ragaszkodott volna, akkor a nevét írta volna rá vagy megkért volna hogy írjam ki. Eddig minden cikkben fel lett tüntetve a képek mellett a forrás, ha ez valahol mégsem történt meg annak oka van. Leginkább az, hogy saját képanyag, amit vagy a FS valamelyik fotósa vagy akár jómagam készítettem.