Strobistok álma: új manuál vaku

A Yongnuo kínai vaku- és fotós kiegészítő gyártó frissíti a méltán népszerű YN-560-as manuális vakuját. Az új YN-560 II nevű üdvöske decemberben érkezik az eBay boltokba ígéretes tulajdonságokkal.

Először is azoknak, akik nem tudják mi az, hogy manuál vaku: ezek a vakuk nem tudnak TTL üzemmódban működni, tehát nem kommunikálnak a fényképezőgép vázzal, a vakuvillanás erősségét kézzel kell beállítanunk, ugyanúgy mint egy stúdióvaku esetén. Ezek a vakuk tehát nem kifejezetten a fényképezőgépek tetjére lettek tervezve, mindinkább rádiós kioldóval, állványon való használatra szánják őket azoknak a fotósoknak, akik szeretnek mobil stúdiót használni, több vakuval világítani különféle helyszíneken (akár stúdióban is), de kisebb méretük, könnyebb hordozhatóságuk, vagy épp olcsóbb áruk miatt a rendszervakukat részesítik előnyben a nagy és drága stúdióvakukhoz képest. Volt már erről szó több ízben is itt a FotóSarok blogon, például egy tesztet is olvashattok rendszervakus extrémsport világításról.

Az új villanó tehát a nem túl régi YN-560-at váltja, melynek jellemzője volt a széleskörű állíthatóság, a fém vakutalp, a kiegészítőként hozzácsatolható külső elemtartó, ami a hosszabb használati időt és a gyorsabb feltöltést biztosítja, valamint a Canon 580EX-re emlékeztető külső, ami a Canon alkatrészek kompatibilitását jelenti (pl diffúzor kupak, külső elemtartó). Külön kiemelendő tulajdonsága még a vakunak, hogy villanási erőssége tesztek szerint megegyezik a Canon 430EX-el, erősebb a Nikon SB-600-nál és picivel gyengébb az SB-900-nál.

Lássuk mit kínál hát az új “bliccápárát”, ahogy a művelt német mondja:

  • a korábbi ledes indikátorok helyett nagyméretű LCD kijelzőt kapott, melyen leolvashatjuk az aktuális üzemmódot, a villanás erősségét, az akku állapotot, stroboszkóp üzemmódnál a villanási frevenciát és hosszt, a zoom állást valamint a feltöltésjelző és az alvó üzemmód állapotát
  • kiemelendő újdonság az akku állapot, ez ugyan nem olyan részletes, mint mondjuk egy fényképezőgépben vagy egy telefonban, de legalább jelzi a lemerülőben lévő akkukat, hogy időben cserélhessünk, és ne fordulhasson elő, hogy épp akkor adja meg magát az akksi, amikor nem kellene.
  • az YN-560 II-n is bekapcsolható a feltöltést jelző csipogás, ami korábban a stúdióvakuk kiváltsága volt, és nagyon hasznos, ha nem látunk rá a feltöltést jelző ledre, miután a vaku rendszerint állványon van, tőlünk távol.
  • szintén tetszetős tulajdonság a kézzel állítható, motoros zoomfej, mely 24mm és 105mm között állítható, a beépített nagylátószögű diffúzorlapkával 17mm (ezek fullframe gyújtótávolságra megadott értékek)
  • A teljesítmény 1/1 teljes erőtől 1/128 minimum erőig szabályozható 8 lépésben, valamint 29 lépés finomhangolás (1/3-ad fényérték) is elérhető.
  • A vakufej függőlegesen -7 és 90 fok között állítható, vízszintesen 0-270 fokban fogatható (a saját Yongnuomból kiindulva valószínűleg egyik irányban 90 fok, másik irányban 180 fok)
  • Üzemmódok: M – manuál; S1 – slave, másik vaku fényére elvillan; S2 – slave, másik vaku fényére villan, de figyelembe veszi a másik vaku TTL elővillanását; Multi – stroboszkóp üzemmód, a vaku meghatározott ideig, meghatározott frekvenciával villog.
  • Újratöltési idő: kb 3sec alkáli elemekkel (NiMh akkukkal gyorsabb is lehet)
  • Villanási sebesség: gyári érték 1/200-1/20.000s, valós kb 1/325s – 1/20.000s t0.1 méréssel.
  • Színhőmérséklet: 5600K
  • Dedikált gombok a zoomhoz, üzemmódhoz, szabályozáshoz és a feltöltés jelzőhöz.
  • …ja és a legfontosabb az ára: várhatóan 70-80 USA dollár között fog mozogni az eBay boltokban, de mindenképpen 100$ alatt, tehát elég jó vétel.

Nekem jövőre lesz ilyenem, tán kettő is, hát nektek? Tessék zargatni a FotóSarok szaküzletet, hogy ilyen kis finomságokat is áruljanak! :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • FTommy

    Nem tudom, valaki olvassa-e még, elég régi a cikk :(
    Most vettem egy ilyen vakut, Nikon D3000 tetejére szántam. De nem akarja a jót.
    Bekapcsolom, zoom mozog egyet, csippan, minden oké. Majd 5-8 másodperc mulva kikapcsolja magát, akkubajra hivatkozva. … szüz uj elemekkel, és akkuval is egyaránt…
    A másik bajom, hogy nem akar kisülni, a gépre rakva.
    Ott mit kellene hol állitani, hogy ne a saját vakuja nyiljon a gépnek, ( ugysem bir) hanem ez villanjon ? SAjna ilyen leirást alapszinten sehol nem találtam… :(

    • Így első blikkre úgy tűnik, hogy gyári hibás a vaku. Vissza kelllene vinni oda, ahol vetted, és kipróbálni egy másikat.

      • FTommy

        SAjnos hong kong -i import, e-bay rol… de már irtam nekik, kértek videót különböző elemekkel, és utánna csere… remélem….

        • Most nézem a szövegemet “tessék zargatni a FotóSarok üzletet hogy tartsanak ilyet”. Időközben már van ilyenünk, kint van a vitrinben, így nálunk is ki tudod próbálni, venni is tudsz garanciával természetesen, épp az ilyen esetek elkerülésére.

          • FTommy

            Ha cserélik, okés, ha visszafizetik az árát, megyek hozzátok ;)
            Ha egyiksem, akkor még spórolok.. :)