Új memóriakártya formátum érkezik

A CF kártya formátumot tulajdonló Comapct Flash Association új kártyaformátumot jelentett be. Az XQD névre keresztelt formátum méretben a CF és az SD kártyák között lesz.

Ez a lépés vélhetőleg a CFA válasza az egyre nagyobb kapacitású és egyre olcsóbb SD kártyákra. A XQD formátumot a professzionális felhasználóknak szánják, a technológia a PCI Express-re épül. Az új kártya masszívabb, nagyobb kapacitású és gyorsabb lesz a jelenlegi top CF kártyáknál. Első körben 125 Mb/sec sebességet céloztak meg. Mérete 38.5 x 29.8 x 3.8mm. Azt tudni kell, hogy a CF kártyák nagy általánosságban strapabíróbbak és megbízhatóbbak a egyre terjedő SD kártyáknál, nem véletlen, hogy eddig csak a belépőszintű és középkategóriás gépekben hagyták el a gyártók, a profi gépekben még mindig CF kártyák működnek.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • “Azt tudni kell, hogy a CF kártyák nagy általánosságban strapabíróbbak és megbízhatóbbak a egyre terjedő SD kártyáknál”

    Ez feltevésnek nem rossz, de mi igazolja? És ha ez tényleg igaz, akkor mi igazolja azt, hogy ez igaz lesz az új kártyára is, csak mert ugyanazok fejlesztik?

  • Pingback: Nikon D4 specifikációk - FotóSarok Blog()