Videószerda: Dave Hill reklámfotói

A mai videószerda témájaként a tengerentúl egyik legfelkapottabb reklámfotósát, Dave Hillt és munkásságát választottam. Dave szürreális képeiről ismert, vitatkozhatunk azon, hogy ez még fotográfia-e vagy már grafikai bravúr, de az tény, hogy a képeinek alapja fotó. És nem is egy…

Az első videóban láthattok egy érdekes szemléltetést, Dave elemeire bontotta képeit, és úgy mutatja be, mint ahogy a technikai kütyüket szokták ábrázolni: “robbantott” ábrázolásban. Láthatjátok a fotók egészét, majd a rétegek elkezdenek mozogni, és kiderül, hogy hány fotóból áll össze a végleges kompozit kép, mitöbb a rétegek egy-egy pillanatra átváltanak nyers fotó módba, nélkülözve mindenféle retusálást. Ezután a rétegek újra utómunkát kapnak és újra összeállnak egy képpé.

A videó után példaként beillesztettem két amerikai Ford Fusion reklámot, melyet Dave Hill készített, alattuk pedig egy werkvideó látható arról, hogy ezek hogyan készültek, hogyan fotózta le a részleteket Dave, amelyek végül az első videóban látható módon egy kompozit képpé állnak össze. Nem egyszerű az ilyen jellegű technika, nagyon vigyázni kell a kameraállásra, az arányokra, és hogy minden külön fotózott tereptárgy, szereplő azonos módon legyen bevilágítva, különben kilóg a lóláb. Arról nem is beszélve, hogy a második videón látható, hogy Dave Hill fotózásai azért nem kis költségvetéssel mennek.

Weboldalán további fotóit és rengeteg werkvideót is megtekinthettek, utóbbi közül vannak izgalmasabbak és vannak unalmasabbak is, én próbáltam olyat kiválasztani, amiből legalább el lehet lesni egy-két technikát.

Akkor tehát itt az első videó a robbantott képekkel az Adventure sorozatából:

…és a Ford Fusion reklámok:

…és a “hogyan készült” videó:

Mint láthatjátok, van itt minden: HDR technika, sokvakus világítás, 6-8-10 képből álló kompozit fotó. Lehet szidni, hogy ez már nem fotográfia, mégis Hill keres többet a fotózással és nem mi. Ez van…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot