Videószerda: Dragan stílus házilag

A lengyel portréfotós, Andrzej Dragan stílusát sokan próbálják utánozni. Rengeteg tutorial videót találni a neten, ami bemutatja, hogyan reprodukálhatjuk a Dragan-féle “grunge” stílust, de többségük inkább kontármunka, ezért nem volt egyszerű dolgom. Végül kétféle verzió mellett tettem le a voksom, egy egyszerűbb és egy bonyolultabb megoldás következik, előbbi a kezdőknek, utóbbi a photoshophuszároknak.

De előbb pár szót az utánzásról. Kétség nem fér hozzá, Dragan igencsak tehetséges fickó, továbbá portréalanyai különlegesek, és fotóin a világítás is rendszerint drámai és kifinomult, ezért azt mondom, ne várjunk csodát a tutorialoktól, ezektől még nem leszünk se Draganok, de még lengyelek sem. A kutakodás közben rábukkantam egy Pixinfo fórumtémára, ami ezzel foglalkozik. Innen idézném a következő nagy igazságot bányászbéka nevű júzer tollából:

“Mármost azon túl, hogy zsenitől nem lehet tanulni, csak utánozni lehet, az a kérdés hogy mennyit ér egy Andzrej Dragan stílusát majmoló kép az ő zsenialitása nélkül. És megfordítva, mennyit ér egy zseniális kép, ami a fotós saját stílusa helyett az ő stílusában készült. Ha egészében nézzük a portfólióját (andrzejdragan.com), azt látjuk hogy ő is mások képi fantáziájából merít (például Warholéból és Newtonéból), csakhogy az eredmény a saját, csakis őrá jellemző eszközeinek köszönhetően nem válik utánzattá. Márpedig a “draganizer-effekt” már a nevében is azt hordozza, hogy valami külsőségről van szó ami bármire rányomható. Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy nála a látványos “Dragan-hatás” csak hab a tortán, mert maguk az alapképek is eredeti remekművek.
Ha pedig nekünk van egy önmagában is kiváló fotónk, miért rontsuk el azzal, hogy valaki másnak a stílusjegyét rányomva utánzattá alacsonyítjuk? Miért legyen bárkinek is az a véleménye a képünkről, hogy “hö, szuper, jól áll neki a Dragan-effekt”, amikor a saját jogán megálló alkotás is lehetne? Ha meg egy kép rossz vagy középszerű, azon a legjobb effekt sem segít. Poénnak persze jó, csak ne próbáljunk meg ezzel érvényesülni.”

Ha ezek után is érdekel Benneteket a Photoshopban kreálható Dragan stílus, íme az egyszerűbb. A videó nagyon gyors, ezért alatta részletezem, hogy mi történik. Alapképnek próbáljatok valami olyan portrét választani, amin a világítás keményebb, kiemeli a ráncokat…öregemberekről készült képek előnyben, beépített vakus képek hátrányban. :) Ha bármi kérdés van, jöhet kommentben.

  1. A videó készítőjének alapképe meglehetősen kontraszttalan, kissé túlexponált, ezért első lépésként behívja a Levels funkciót (Ctrl+L), és a baloldali fekete csúszka beljebb húzkodásával ad némi feketét a képnek. Ha a mi alapfotónk már eleve kontrasztos, jól exponált, ezt a lépést szerintem kihagyhatjuk.
  2. Második lépésként emberünk kontrasztosítja a szemeket, úgy hogy a B billentyű lenyomásával kiválasztja az ecset eszközt, a színét feketére állítja, majd a Q billentyű lenyomásával gyorsmaszk módba vált, és az íriszt megfesti. A gyorsmaszk mód miatt ez a “festés” áttetsző piros színnel látható. Figyeljünk arra, hogy se a pupillára se a szemfehérjére ne fessünk, csak az íriszre, egy viszonylag lágy peremű ecsettel. Ezután a Q billentyű lenyomásával kilépünk a gyorsmaszk módból és az írisz, ahová festettünk kap egy kijelölést. Videóhősünk ezután egy Levels módosító réteget ad a képnek. Mivel ő Photoshop CS5-öt használ, csak rákattint a jobboldalon lévő Adjustments fül Levels ikonjára. Ha régebbi Photoshopunk van, akkor jobboldalon a rétegek fül alján tudjuk ezt megtenni a fekete-fehér körre kattintással, majd a Levels menüpont kiválasztásával. Bármelyik megoldást használjuk, újra be fog jönni egy Levels ablak, ahol a fekete, középszürke és fehér csúszkákat ízlés szerint tologathatjuk, ezt csak az íriszen fog látszani a korábban létrehozott maszkolás/kijelölés miatt. Állítsunk be egy tetszés szerinti kontrasztot.
  3. Harmadik lépésként további kontrasztot adunk a képnek, úgy hogy a Ctrl+M billentyűkombinációval behozzuk a Curves ablakot, majd a Presets menüből kiválasztjuk a Medium contrastot. Ha ez így túl durva, a kontrasztot kézzel is beállíthatjuk, úgy hogy az ablakban látható egyenest enyhe S alakúvá formáljuk úgy hogy az alsó és a felső harmadába is belekattintunk, és húzkodjuk. Klikk OK és jöhet a következő lépés…
  4. …amit emberünk egy kis trükkel oldott meg, mivel a Nik Software cég Silver Efex Pro pluginját használja a kép fekete-fehérré alakításához. A konverzió előtt azonban nyomjunk egy Ctrl+J kombinációt, hogy lemásoljuk az alaprétegünket, majd a másolatra kattintással tegyük aktívvá azt (ha a PS nem tette meg helyettünk), ugyanis a rétegmásolatot kell fekete-fehérré konvertálnunk, az alaprétegünk (Background) színes marad. Ha van Silver EFX pluginunk válasszunk valamilyen kontrasztos fekete-fehérré alakítást (a videón ha jól láttam High Structure-t választ emberünk), ha nincs ilyen pluginünk, nyomjunk egy Shift+Ctrl+U kombinációt, ezzel színtelenítjük a réteget, majd a Ctrl+M billentyűkkel ismét behozzuk a Curves ablakot és megint adunk egy kicsit erősebb S alakot a vonalnak (a fentebb említett kézzel vagy Presettel az mindegy) így lett egy erősen kontrasztos, fekete-fehér képünk.
  5. Ha ez megvan, a fekete-fehér réteg átlátszóságát növeljünk azzal, hogy az Opacity csúszkát a réteg fölött kb. 75%-ra állítjuk, ezután adunk a rétegnek egy maszkot (jobboldalon klikk a korábban már említett fekete-fehér karika MELLETTI ikonra, mely egy négyzetben lévő kört ábrázol), és fekete ecsettel a szemek körül festünk. Ezzel azt érjük el, hogy az egész fekete fehér réteg 75%-os átlátszóságú, a szemek amiket kimaszkoltunk a fekete ecsettel viszont teljesen átlátszóak, vagyis az alul lévő, színes Background réteg “szemei” láthatóak.
  6. Következő lépésként a rétegeket egyesítjük (Shift+Ctrl+E), majd ismét lemásoljuk Ctrl+J-vel, és adunk némi hatásvadász kinézetet a szőrzetnek (ha van) és a hajnak. Az új, másolt réteget kijelölve kiválasztjuk a Filter menübaz Other -> High Pass… parancsot, a felugró ablakban a Radiust 8 pixelre állítjuk. Ha leokéztuk, szépen magyarul monda, állítsuk a rétegmódot jobboldalon a réteg fölött Normalról Soft light-ra és ismét adjunk hozzá egy rétegmaszkot. (alul a négyzetbe zárt kör gombra kattintással). Ha ez megvan, a rétegmaszkunk lesz aktív (nem a fotó maga), így nyomjunk egy Ctrl+I kombinációt és a rétegmaszk fehérről feketévé változik. Ezután válasszunk egy nagy, lágy peremű ecsetet (B billentyű), a színét állítsuk fehérre, és kezdjünk el festeni a szőrzeten, szemöldökön és hajon. Ezzel a lépéssel végső soron extrém módon élesítettük a haj és szőrszálakat, így jobban kiemelkednek a képen.
  7. Utolsó előtti lépésként elsötétítjük a hátteret, hogy az arc jobban kiemelkedjen. A rétegegyesítés után (Shift+Ctrl+E), lemásoljuk ismét az alapréteget (Ctrl+J), majd a rétegmódot Normalról Multiplyra állítjuk. Ezzel az egész kép sötétedett, így megint adunk neki egy rétegmaszkot a fentebb már leírt módon (négyzetben karika gomb) és egy nagy, lágy peremű, fekete ecsettel festünk az arcra és mindenhová amit nem szeretnénk sötétíteni. Ha ez megvan, ismét nyomunk egy Ctrl+J-t ezzel megduplázzuk ezt a rétegünket a maszkkal együtt, így még sötétebb lesz az ahová nem festettünk, vagyis a háttér. Ha maradtak világos foltok a háttérben, ismét egyesítjük a réteket és lemásoljuk (Shift+Ctrl+E, majd Ctrl+J) és kiválasztjuk a Burn eszközt (O billentyű), fent pedig beállítjuk Highlightsra és 20%-ra, majd ráfestünk vele a háttérben lévő esetleges világos foltokra, így azok is sötétednek.
  8. Az utolsó lépésben pedig még színteleníthetjük a fotót (ez most a divat), egyesítjük a rétegeket, majd a Ctrl+U kombinációval behívjuk a Hue/Saturation ablakot, ahol a Saturation csúszkát ízlés szerint negatív irányba húzzuk.

Hát ezzel készen is volnánk, végül olyan hosszú és kacifántos lett, hogy a szofisztikáltabb verziót csak videón mutatom be a haladó képmágusoknak, elmagyarázni nem fogom, mert estig itt ülnék, Ti meg csak csütörtökön látnátok a videószerdát, ami elég sz.rul jönne ki. A fent leírt módszer képekkel illusztrált angol változatát itt találjátok.

És akkor a profiknak:

Andrzej Dragan stílus kifinomultabb formában (nehezítésképpen a kommentár lengyelül van, de szerintem ettől még érthető mit csinál a srác). Tekerjetek kb 1:40 perchez, onnan kezdi.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot