Videószerda: egy modell korrekt bevilágítása

A mai videó szintén egy Behind the scenes darab, nézzétek el, hogy ez valójában egy Profoto reklám, viszont látványos demonstrálása annak, hogyan épül fel egy enteriőrben elhelyezkedő modell bevilágítása.

A fotósok, Charles és Jennifer Maring, szépen bemutatják, hogy melyik fény milyen hatást eredményez a képen. A kiindulási alap természetesen egy szép világos lakás, ami eleve sokat dob a képen. Erre jön az első fény, a főfény, nevezetesen egy méhsejtrácsos szűkítővel ellátott vaku, mely leredukálja a fényt kizárólag a modell arcára. Érdekes megoldás, de nem néz ki rosszul, egy határozott, kemény fényt ad az arcnak, és mivel kissé oldalra helyezték a modell arcától, így a lány kamera felé eső arcéle szépen fordul, szép árnyék keletkezik az arccsontnál.

Ezután jön a derítés a ruhának, amit egy csík softbox ad, az hogy miért függőlegesen áll, mikor a modell vízszintes, számomra rejtély, de ők biztos jobban értik a dolgukat, mint én. Mindenesetre kivilágítja a fehér ruhát, a kanapét, és a modell álla alatti fekete árnyékot, amit a kemény főfény okoz.

A következő lépés, hogy szerették volna kicsit kiemelni a modell szép haját és vállait, ezért ezek kaptak egy élfényt hátulról, egy beauty dish-sel szerelt vaku révén, melyre szintén méhsejtrácsot tettek, hogy semmi mást ne világítson meg, csak azt ahová irányítják a fényét, tehát csak a hajat és a vállakat. Ráadásul ez nem egy erős fény, épphogy csak látszik a képen, így olyannak tűnik, mintha az ablak fénye világítaná át a hajat.

A negyedik fény pedig egy fehér ernyőbe villantott vaku a háttérre, hogy még világosabbnak hasson a szoba.

Ezek után elmagyarázzák, hogy mennyire jó, hogy mindezt vezeték nélkül lehet vezérelni, de ez a cikk most nem erről szól. Látványos viszont a videó végén a diagrammal kiegészített fotó, ahol újra láthatjuk, melyik lámpa mit okozott a képen. Jó lenne még sok ilyen videó….

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot