FlashAir SD kártya – lassan vége a kábeleknek

Sokan vagyunk, akik stúdióban vagy akár terepen is úgy fotózunk, hogy kikötjük a fényképezőgépet egy laptopra, hogy nagyban lehessen látni mit produkáltunk. Az USB-kábeles időszaknak úgy tűnik lassacskán vége lesz, mind a laptopra kikötött kamera, mind pedig az egyszerű, fotózás végi képáttöltés tekintetében.

Egy kattintás, és a kép rögtön a monitoron látszik az “egérmozi” LCD helyett. Rendszerint tárgyfotósok szeretik kikötni a gépet külső monitorra, hogy jól lássák mit csinálnak, de egyéb fotózásnál sem ritka dolog. A legutóbbi modellfotózásomon nekem is laptopra volt kötve a gépem, így a fodrász és a sminkes mellett, – a szusszanásnyi szünetekben – a modell és én is vissza tudtuk nézni, mit produkáltunk. Ha megvolt a jó kép, léptünk tovább. Nyűgös volt azonban a 2-3 méter hosszú USB kábel: hol ráléptünk, hol kicsúszott a gépből, stb.

Erre kínál megoldást a WiFi-s SD kártya, melyet FlashAir névre keresztelt a Toshiba, segítségével vezeték nélkül áttölthetők a képek a laptopra. Fotózás közben egyenként, és fotózás végén egyszerre is akár, de videót is képes átjátszani. WiFi-s kártya eddig is volt, de a szabványokkal kínlódtak, ellenben most az SD konszern maga építette bele a Wireless LAN-t a kártyáiba, a termék gyártásra kész, hamarosan a boltokba kerül. Remélem a CF kártyákat birtokló szövetség sem késlekedik sokat ezzel.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Mire kimennek a divatból a CF és SD kártyák, lassan egész használhatóvá fognak válni…
    ,-DDD

    Egyébként ahogy írod WiFi-s kártyák eddig is voltak, miben más akkor ez? Hogy a szabvány birtokosai most megcsinálták a saját szabványukat arra, ami eddig is létezett? Szabványosítás szempontjából fontos lépés, de mit tud, miben más, mivel jobb?
    Bocs az akadékoskodásért, de ez a “hír” több kérdést vet fel, mint amennyit megválaszol.

  • Enyedi Attila

    A lényeg itt az, hogy eddig csak az Eye-fi gyártott ilyen kártyát. Végre minden gyártó elkezdi gyártani, és lesz verseny a piacon, ebből remélhetőleg árcsökkenés is lehet. Amúgy a termék nagyon jó, magam is használok ilyet :)

  • Én az Eye-fi kártyákról valami olyasmi hallottam, hogy problémák vannak az európai engedélyeztetéssel, emiatt csak kintről lehet rendelni. Erre céloztam a cikkben is. Vagy ez már régi infó?

    • Enyedi Attila

      1-2 boltban láttam már kapni itthon is. Nem tudom, hogy külföldi vagy magyar beszerzés-e.