iPhone-fotózás vége? WVIL!

Láttam egy videót a CES-ről, ami egy olyan kamerát mutatott, melynek az objektívjében van a szenzor, így az obi eltávolítható a vázról, és úgy is működik a rendszer. Ismertem a kütyüt korábbról is, jópofának találtam, de az agyamban megmaradt egy érdekes konceptnek. Mígnem megcsörrent a kamera a CES-en.

A WVIL nem mostani találmány, pár hónapja már láttam videón. A lényege az – legalábbis a reklámja azt sugallja -, hogy a fényképezőgép váza csupán csak egy nagy, érintőkijelzős LCD, a fényképezőgép lelke, vagyis a szenzor és az optika a vázhoz vezeték nélkül csatlakozó objektívben van, így azt eltávolíthatjuk a vázról, és úgy fotózhatjuk magunkat, hogy mindent látunk az LCD-n. Aztán meg megoszthatjuk az énfotót a Facebookon. Íme a reklám:

Ez így eddig nem sok. Persze érdekes meg minden, de az első kérdésem az volt, hogy “és ez most miért is jó tulajdonképpen”? Odáig értettem, hogy a magukat tükörben fotózó tinilányok örülnének neki.

Viszont láttam egy másik videót ma, ahogy a CES-en mutogatják a kütyüt, persze legyintettem ismét, hogy jah, láttuk már. Aztán az ember elkezdett magyarázni Androidról meg iPhone-ról, így kezdett furcsa lenni a dolog. A videó végén pedig megcsörrent a fényképezőgép, emberünk felvette és elkezdett vele telefonálni. Na itt indult be az agyam!

Adott egy mobiltelefon, manapság már szinte mindenki fotózgat vele. Gárdi Balázs világhírű fotóriporterünk egészen magas szintre emelte az iPhone-nal fotózást az afganisztáni fronton, és szerte a világon.  Most éppen Dubaiban leledz. Igaz sokat fejlődött az iPhone kamerája az elmúlt években, nekem is van egy Samsungom, ami mobiltelefon létére tűrhető képeket készít, de ettől függetlenül a mobiltelefon optikák jó esetben gombostű fejnyiek, rossz esetben gombostű hegynyiek. A szenzorról nem is beszélve.

Mindennek fényében nem zseniális ez a WVIL? Az eredeti reklámban ezt valahogy elfelejtették közölni. Pont a lényeget! A mobil nálunk van, csak egy pici objektívet kell pluszban magunkkal vinni, elfér egy táskában, vagy kabátzsebben. Egy mozdulat, és teljes értékű fényképezőgépünk van, érintőkijelzős LCD-vel. Ja és 31 megapixel, fullframe CMOS! Ha nem kell már, csak lekapjuk az obit, és marad az okostelefon. Androiddal…mondjuk…mondják….ők…a WVIL-nél…a CES-en:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Ez jópofa játék, de nem hiszem, hogy olyasmire adna megoldást, ami valóban probléma ma a fotózásban.

  • Ne legyél negatív ;)

    • nem negatív vagyok, értelmét, hasznát nem látom

      a címben felvetett iPhone fotózás végéhez meg nem sok köze van, mivel pont az iPhone előnyeit nem tudja kiváltani