Ladies and Gents: I am a Nikon D4

Ma hajnalban hivatalosan is bejelentették a Nikon új, “multi-media DSLR” fényékezőgépét, a csúcskategóriás Nikon D4-et, valamint a Nikkor AF-S 85mm f/1.8G fix objektívet. A pletykák nem tévedtek, lássuk akkor összegezve mit tud az új zászlóshajó és társa.

A marketingszöveg így szól: az új Nikon D4 elődjei alapjára építkezett, hihetetlen gyorsaság és precizitás jellemzi, kevés fényben is páratlanul teljesít, melyeket a FullHD videózás egészít ki. Számos új, innovatív szolgáltatást és olyan hasznos funkciókat kínál, melyek lehetővé teszik a gyors teljesítményt és az elképesztő képminőséget. Mindennek köszönhetően a hiányzó képkocka nem opció többé.

16,2 Megapixeles FullFrame CMOS szenzor, EXPEED 3 feldolgozórendszer, 51 pontos autofókusz (ebből 15 keresztszenzor), és 10 kép/másodperces sorozat jellemzi a gépet, melyek tökéletesen együtt dolgoznak, így a gyors sorozat közben is teljeskörű marad az AF. A gép rögzített fókusszal és fényméréssel akár 11 kép/mp-es sorozatra is képes, természetesen mindezt teljes felbontású JPEG és RAW mellett, továbbá 24 kép/mp-re 2,5Megapixeles felbontás mellett. A zár élettartam 400.000 expo!

Nikon D4 (nagyításhoz katt)

A pletykák során ment a “huzavona” az ISO teljesítményről, az eredmény végül az, hogy a natív ISO skála ISO100 – ISO12.800-ig megy, mely kiterjeszthető ISO50(Lo) és ISO204.800(Hi4) értékekig. A “résmentes” mikrolencséknek és a tükröződésmentesítésnek köszönhetően a Nikon kitűnő képminőséget ígér magas ISO tartományban is. MINTAFOTÓK ITT! A gépbe beépített HDR üzemmód is került.

A Nikon D4 egyik legnagyobb újítása a video képesség mellett a 91.000 pixeles “fénymérő” szenzor, mely azonban nem kizárólag a fénymérést segíti, hanem kulcsszerepet játszik a témakövetésben, a fehéregyensúly beállításban és az Active D-lightingban (mely úgy tűnik a Canont is lenyűgözte: kínálni fogják az 1Dx-ben is). Ennek segítségével a Nikon D4 képes az arcfelismerésre akkor is, ha optikai keresővel használjuk. Ami mellesleg 100%-os lefedettségű.

Ergonómiában is változott a gép, továbbfejlesztették a portréállást, ugyanúgy mint a Canon 1Dx-nél, így a kamerát elfordítva hasonlóan kényelmes fogást és funkcióbeállítást kapunk, mint vízszintes fogásnál. Emiatt a D4 két joystickot is kapott. További újítás még, hogy a gép megvilágított gombokkal jön, ami sötét helyeken használva nagy segítség lehet.

Ne feledkezzünk meg az új kártyaszabványról is, ugyanis a Nikon D4 nem csak a hagyományos CF kártyát (UDMA-7) támogatja, de az új XQD-nek is jutott egy foglalat. Úgy néz ki ez a szabvány lesz a jövő, előbb-utóbb leváltja a CF kártyát.

Ami a gép video képességeit illeti, szintén nem lehet panasz. FullHD 1080p felbontású, igény szerint tömörítésmentes videót kínál. 1080p felbontás esetén 30, 25 és 24fps aránnyal, 720p HD esetén akár 60fps aránnyal. A gép B-Frame tömörítési eljárást alkalmaz, a felhasználó H.264 és MPEG-4 AVC formátumban videózhat, klipenként 20 percig. Videózás közben full-manuál beállítási lehetőségeket kapunk (ISO, rekesz, záridő). A HDMI csatlakozóval tömörítetlen videót tudunk produkálni, szintén ennek a csatlakozónak a segítségével lehet külső LCD monitorra vagy képrögzítő berendezésre tenni a képet, így nincs szükség kétféle csatlakozóra. A sztereó mikrofon csatlakozás mellett lehetőség van a kimeneti hangot 30 lépésben szabályozni.

Videózás közben további újdonság is rendelkezésünkre áll: a fullframe formátum adta kis mélységélességen kívül beállíthatunk 1,5-ös és 2,7-es szorzójú DX formátumot is, megtartva az 1080p FullHD felbontást, és kihasználva a teleobjektívek teljesítményét a gyújtótávolság szorzóval megspékelve.

Videózás közben állandó autofókusszal dolgozhatunk, ráadásul a D4 beépített time-lapse funkciót kapott.

A gép ára az előzetes beharangozásoknak megfelelően 6000 USA dollár lesz, Februártól rendelhető.

A Nikon D4 mellett bejelentették a Nikkor 85mm f/1.8G objektívet is. Íme hozzá a kép.

Az új objektív 9 optikai elemből áll és 7 lamellás rekeszt tartalmaz, így kiváló háttérelmosást kaphatunk. A becsillanástól és a kromatikus aberrációtól a Nikon Super Integrated Coating nevű lencsebevonat ment meg minket. Fix objektív lévén a képminőséggel jó eséllyel nem lesz gond, a fókusz természetesen ultrahangos SWF és belső állítású, így a frontlencse nem forog. Az obi márciustól lesz elérhető 500$-os indulóáron.

Végezetül itt egy fotó az új géppel és az új obival és két hands-on video:

Nikon D4 + Nikkor 85/1.8G (Forrás: dpreview.com)


Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot