Mobilos alkalmazások fotósoknak

A szifon.com hasonló cikke alapján felbátorodtam, és gondoltam én is írok egy hasonlót, de velük ellentétben nem csak iPhone-ra való appokat ajánlanék, hanem Androidra valót is, kiegészítve pár saját használatúval.

Kezdjük először a Szifon által vázolt ötletek közül a számomra legszimpatikusabbakkal, és persze Android verziókkal kiegészítve.

Világítás diagramok, szimulációk

Lighting Studio Androidra
Photo Studio Buddy

Szerintük világítás-diagram szerkesztők terén, ha iOS szoftvert keresünk, a legjobb választás a Sylights és a Strobox. Cimboráim már oltogattak, hogy itt az ideje iPhone-ra váltani, de nem tartott sokáig megtalálni az Android verziót.

Ilyen az egyszerűbb szerkesztők közül a Lighting Studio és a Photo Studio Buddy. Előbbi ingyenes, utóbbi extra szolgáltatásai miatt fizetős, jelenleg 1.216 Ft, mivel szerkesztés közben több opciót kapunk, élőben is lefotózhatjuk a set-upot a vázlathoz, világítási arányokat adhatunk meg, átméretezhetjük az eszközöket, stb.

Van egy harmadik ilyen jellegű alkalmazás is, a Szifonon ajánlott SLR nevű (kemény 745Ft-ért), amely a világítás-diagramon kívül az adott beállításokat szimuláló 3D-s modelleket is képes ábrázolni. Szerintem zseniális, főleg az, hogy nem csak iPhone-ra írták a programot, hanem létezik Android verzió is! Erről videónk is van:

Modell póz ötletek

A.A. - Model Poses

Wedding Poses

A következő okosság a Model Pose és a Poses Professional voltak iOS-re, ezek elég jó segítségnyújtók abban az esetben, ha nem modellekkel, vagy nem gyakorlott modellekkel dolgozunk, és kellene pár jól kinéző modellpóz. Persze Androidra is találtam két ilyen jellegű progit, az egyik egy hasonló, modell pózokat bemutató alkalmazás, mindezt fotókkal és nem rajzokkal illusztrálva, a neve Agency Approved: Model Poses. A másik viszont még speciálisabb, ugyanis fotókkal illusztrálva mutat be kreatív esküvői fotókhoz való, közkedvelt pár-beállításokat. Ez pedig nem más, mint a Wedding Poses – Bride & Groom.

Napállás, kékóra

Sun Surveyor

Blue Hour App

Aztán van még itt más okosság is. Ilyen például a Sun Surveyor(Android) vagy a Sun Seeker(iPhone), és a Blue Hour App/Site. Előbbi kettő segítségével a nap állását nézhetjük meg különféle időpontokban, ráadásul háromféle módon: iránytűre vetítve, Google térképre vetítve, vagy akár a telefon saját kamerájának képét használva. Ha külsőben kell fotóznunk, akár egy hónappal előre is megnézhetjük, hogy az adott helyszínen mikor, honnan fog sütni a nap. Ha viszont csak a hajnali és a esti kékóra időpontjára vagyunk kíváncsiak, ott a Blue Hour Site appja iPhone-ra. Ez esetben, ha Androidunk van, sajnos be kell érnünk a bluehoursite.com mobilra optimalizált weboldalával. Ami nem mellesleg Andrássy Miklós fejlesztése.

GPS, geotaggelés

A következő Android app, a DSLR GPS, vagy iOS-re a Geotag Photos Pro. Az okostelefonunknak hála, nincs szükség külső GPS vevőre, hiszen a telefonunk is elláthatja ezt a feladatot. Az alkalmazást elindítva telefonunk előre beállított intervallumokban GPS pozíciót rögzít, majd egy külön szoftverrel ezeket a pozíciókat beírhatjuk a képek EXIF adatába. RAW-t is tud kezelni a program, egy a fontos, hogy a telefon és a fényképezőgép órája szinkronizálva legyen, hogy pontosak legyenek az adatok. Ez nem csak utazáskor hasznos, de bizonyos munkáknál is. Nekem például Hódmezővásárhelyen kellett rengeteg utca közvilágítását fotóznom, otthon pedig utcák szerint mappákba rendezni a képeket. Ilyenkor jól jön, hogy térképen látom, melyik kép melyik utcában készült.

DSLR GPS (Android)

Kamera vezérlés

Végezetül Canon tulajdonosoknak ajánlanám a DSLR Controller egyelőre béta verzióját. Segítségével teljeskörűen tudjuk vezérelni a telefonnal, LiveView segítségével Canon gépünket, persze USB kábellel összekötve. Ad1 nincs mindig nálunk laptop, Ad2 nem mindig van a kezünkben a gép, ha igazán izgalmas fotót akarunk készíteni.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot