Most akkor mi van/lesz a Kodakkal?

Tele vannak a fotós fórumok és website-ok a Kodak csőd ügyével. Most akkor tényleg vége? Tényleg megszűnik a több mint 100 éves cég? Azért erre ne vegyetek mérget.

Az tény, hogy a Kodak nem a legfényesebb éveit éli. Az is tény, hogy sorra árulja jó pénzért az általa birtokolt szabadalmakat, és az is köztudott, hogy csődvédelmet kért a cég a múlt héten. Ez azonban nem jelenti még a biztos véget. Vitathatatlan, hogy pénzügyi problémáik vannak, de a csőd, mint olyan nem feltétlenül indokolja egy cég végét. A véget ugyanis a felszámolás vagy a végelszámolás jelenti. Csőd esetén a cég – jelen esetben a Kodak – bejelenti fizetésképtelenségét, és új megállapodást próbál kötni hitelezőivel (ti. átütemezés, kamatkedvezmény stb). Tehát nem húzzák le a rolót! Árulják a szabadalmaikat, ebből is lehet forrást szerezni. A képviselőjük pár napja jelentette be, hogy a fotó és mozi filmnyersanyag gyártása mellett továbbra is kitartanak, merthogy ez az üzletáguk nyereséges, így folytatják mindaddig, amíg nyereséges marad.

És mi van akkor, ha mégsem sikerül és bezárnak? Ilyen is előfordulhat. Viszont a szabadalmak, mitöbb az évszázados márkanév rengeteget ér, így ha maga a cég be is fuccsol, biztos hogy lesz valaki, aki továbbviszi a márkanevet és a technológiát. Ugyanez történt a Polaroiddal is. Szóval ne temessük még a nagy múltú márkát, főleg nem úgy, hogy a filmes fotózás, a polaroid, a lomo és a különféle retro fotós eljárások reneszánszukat élik.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot