Videószerda: A derítőlapok helyes használata

A fotós egyik legjobb barátja a derítőlap. Könnyű, hordozható, olcsó és sok esetben kiválthatunk vele egy lámpát. Lássuk, hogyan kell használni.

A mai videón Jay P. Morgan fotós mutatja be, hogy hogyan érdemes használni a fehér, az ezüst, a napfény, és az arany derítőlapokat. Sok ember azt hiszi, hogy ez egyértelmű, aztán meg csőstől jönnek az alulról derített portrék, a tűző napsütésben használt arany derítések és a szimmetrikus derítések.

Pár szóban akkor erről, ami előre szólok, néha ellent mond a videóban látottaknak:

  • Fehér derítőlap: tűző napsütés vagy fényformáló nélküli vaku visszaderítésére használják. Lágy, szórt fényt ad.
  • Ezüst derítőlap: rendszerint borús időben használják, vagy akkor ha a modell árnyékban van. Inkább főfénynek használatos, mint derítésnek, mert az égből mindig össze tud szedni annyi fényt, hogy a megvilágított arcoldalon minimális, akár 0,5 Fényértékkel több fény legyen, mint a másikon. Így már fordul az arc, nem lesz lapos a világítás. Hatása kemény, kontrasztos fény, bár mérete miatt annyira nem kemény fény, mint egy fényformáló nélküli vaku, vagy a napsütés.
  • Arany derítőlap: ritkán használják, direkt fény visszaderítésekor giccses, kemény, sárga fényt ad az árnyékos részeknek, ezért erre nemigen használatos, ha természetes világítást szeretnénk imitálni. Inkább borús időben lehet vele némi fényt összeszedni, de nem annyit, mint az ezüst derítőlappal, valamint a vakut verhetjük vissza róla, ha a környezeti fény amúgy is sárga (pl. izzó, naplemente) és ehhez szeretnénk idomulni a vakuzással, megintcsak úgy, hogy természetes világítást szeretnénk imitálni.
  • Napfény derítőlap: az ezüst és az arany keveréke, sárgás-ezüst színű, használata megegyezik az ezüst derítőlapéval, de szebb, melegebb bőrtónust kapunk a használatával.

Fontos tudni, hogy ha természetesnek ható világítást szeretnénk létrehozni, sose alulról derítsünk, ahogy az sokan teszik.

A fény a természetben mindig felülről, esetleg oldalról jön, így a derítést is ehhez mérten kell véghez vinni: felülről derítünk, vagy oldalról derítünk, de sosem alulról! Fontos még, hogy ha igazán szép, “fordulós” világítást szeretnénk, akkor ne szimmetrikusan derítsük vissza a főfényt, hanem valamilyen szögben. Lásd alább:

És akkor lássuk a videót Jay P. Morgantől:

A legjobb és legolcsóbb megoldás egy 5 az 1-ben derítőlap megvétele. Ezt különféle méretben lehet kapni, bár azt mondom 100-110cm alá ne menjünk.  A kerek derítőlapok inkább portérzásra jók, az oválisok pedig egész alakra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot