További új objektívek a Canontól és a Tamrontól

Több új obi is napvilágra került, régóta várt frissítés és eddig soha nem látott verziók a Canontól és a Tamrontól egyaránt. Canon EF 24-70mm/2.8 L II USM, Canon EF 24mm/2.8 IS USM, EF 28mm/2.8 IS USM, valamint a Tamron stabilizátoros 24-70mm/2.8 Di VC USD üvege.

A Canon L-es 24-70-es alapzoomjának frissítését már nagyon régóta várták a tulajdonosok. Ugyan még nem hozták nyilvánosságra az obit, de képünk már van róla, és azt is tudjuk, hogy könnyebb lesz  az elődjénél, 82mm-es szűrőmérete lesz, az ára pedig 2300 dollár környékén várható, áprilistól.

UPDATE: február 7-én bejelentették az obikat. A Canon 24-70/2.8 L II teljesen áttervezett optikai rendszert kapott, az elődhöz képest jobb képminőséget, és nagyobb tartósságot ígér. Két UD lencsetag és egy Super UD aszférikus lencsetag gondoskodik a kromatikus aberráció kiküszöböléséről. 38cm közelpont, és speciális bevonat, mely portaszító, és kevésbé gyűjti az ujjlenyomatot. Természetesen Full-Time manuális fókusz van az obiban, és mint minden L-es objektív, ez is időjárásálló kivitel.

Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM (Forrás: canonrumors.com)

 Más új obit is kidobott a Canon, mégpedig két különleges fixet. Azért különleges, mert eleddig fix nagylátót nem kombináltak optikai stabilizátorral, csak a nagytelékre volt jellemző. Most pedig a fix 24/2.8 és a fix 28/2.8 obik kapnak stabit. Mindkét obit tájképfotósoknak és riportereknek ajánlják, +4 FÉ-nyi előnyt kapunk az IS-nek köszönhetően, mely normál stabilizálás mellett felismeri a svenkelést is, ilyenkor automatikusan átkapcsol egytengelyes stabilázálsba. Így ha például lekövetünk egy mozgó autót hosszú záridővel, a stabilizátor csak a függőleges berázást fogja kiküszöbölni. Az obik FTM (Full-Time-Manual) fókuszúak, közelpontjuk 20 illetve 23cm.

Canon EF 24mm f/2.8 IS USM  (Forrás: canonrumors.com)

Canon EF 28mm f/2.8 IS USM

 

És még van itt valami, amit úgy tűnik a Canon nem lépett meg a 24-70/2.8 II-vel, pedig sokan várták. Ez pedig a Tamron stabilizátoros, ultrahangos fókuszmotorral rendelkező 24-70/2.8 alapzoomja, melyet természetesen fullframe vázra is tehetünk. Ez az egyetlen stabilizált fullframe alapzoom a piacon, mely ráadásul időjárásálló szigetelést kapott, és lekerekített rekeszlamellákat, mely révén szép bokehet kapunk kissé lerekeszelve is. Első körban Canon, Nikon és Sony bajonettekkel lesz kapható, de hogy mennyiért és mikortól azt még nem tudni.

Tamron SP 24-70mm f2.8 Di VC USD

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot