Videószerda: Nagy sebességű fotózás vakuval

Bizonyára láttatok már megfagyasztott pillanatot ábrázoló fotókat. Ezeket rendszerint nem gyors záridővel készítik, hanem a vaku villanási sebességét használják ki. Ennek módjáról szól a mai videószerda.

A nagy sebességű vakus fotózás tipikusan az a terület, amikor hatékonyabb eredményt érhetünk el kis rendszervakukkal, mint stúdióvakukkal, ugyanis a rendszervakuk gyorsabban villannak, mint a stúdióvakuk. Persze létezik high-speed stúdióvaku is, de az áruk elég horror.

Egy nagyon fontos szempontot kell figyelembe vennünk a rendszervakuknál, mégpedig azt, hogy minél kisebb erővel villannak, annál gyorsabb a villanási idejük. Ezen villanási idő angol megfelelője a “duration”, sokszor nem adják meg a vakuk adatlapján, de nagy általánosságban full (1/1) erőn kb 1/200-1/400s sebességgel villannak, 1/2-erőn 1/800-1/1000s sebességgel és így tovább. Minimum erőre véve rendszerint 1/20.000s alatti a villanási idő.

Mivel a vakuk villanásával akarjuk megfagyasztani a mozgást, ezért a gépet erősen lerekeszeljük, hogy minél kevesebb környezeti fény befolyásolja az expozíciónkat. Értelemszerűen a vaku erejét ehhez növelni kellne, ami kínos kérdés, mert ugye minél erősebb, annál lassabb, és a vízcseppek megfagyasztásához minimum 1-2ezred szekundum szükséges. Ki kell tapasztalni a konkrét beállítást, a záridőt mindenesetre 1/160s és 1/250s záridő közé állítjuk (vakuszinkron idő), a vakuinkat pedig a lehető legkisebb erőre, hogy gyorsan villanjanak, így tudják megfagyasztani a  fröccsenő vizet, mint ami a videón is látható, de ugyanakkor elég erősen is villanjanak a helyes expozícióhoz. Jó ha mindezt egy relatíve sötét helyiségben csináljuk, így kevésbé kell lerekeszelni a gépet a környezeti fény miatt, ergo gyengébb teljesítményen is üzemelhetnek a vakuk.

Emberünk bemutatja a videón, hogy az állványon lévő gépet f/14-re rekeszelte le, így mikor vaku nélkül exponál, teljesen fekete képkocka az eredmény. Ez azért jó, mert így tényleg csak a vakuk villanása befolyásolja a képünket.

Két kisvakut használ viszonylag gyenge erőre állítva (1/32-ed), az egyikkel alulról világítja meg a zöldégeket, a másikkal pedig felülről, ami a vízfelszín szép tükröződését eredményezi a két paprikán (ezt mutatja is a videó). A harmadik vaku elvileg a háttérre villana, de mivel ezen a videón fekete hátteret használ babaarcú barátunk, ezért az a vaku ki van kapcsolva.

Ráadásként itt egy másik videó is, mintegy inspirációként:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot