D800 – 5DIII – Ritter Doron összehasonlítása

Kis hazánk egyik reklámfotósának, Ritter Doronnak alkalma nyílt összehasonlítani a két új gépet. Facebook oldalán posztolta az eredményt, szíves engedelmével bemásolom Nektek ide is.

“Sziasztok !

Nos tegnap sikerült összehasonlítani a két szuper gépet a nikon d800 és a canon 5dmark III.

Meglepő dolgokat tapasztaltunk pár gondolatot és képet megosztok veletek  hátha segít a döntésben annak aki szeretne venni új gépet magának.

A teszt lehetőséget a fotoplus kft-nek köszönhetem akik a stúdiónkba hozták a két masinát ezt köszönöm nekik útólag is.

Nem fogok beszélni külső desin vagy erognómiai kérdésekről mert ez szubijektív dolog így csak olyan dolgokat írok le ami mérhető volt és kézzelfogható.

A kijelző :

Első ami rögtön szemetszúrt nekem az a két kamera lcd kijelzője, Canon 16:9 formátumú és valamelyest nagyobb felbontású kijelzőt tett a gépre míg a Nikon a hagyományos fotós formátumú kijelzőt használta ,ez még nem is lenne gond de tapasztalatunk szerint a nagyobb gond az volt hogy a Nikon d800 kijelzője ,másképp nem tudok fogalmazni de köszönő viszonyban nem volt azzal a képel amit valóságban látnunk kellet volna . A képek minden esetben sokkal világosabbak és színtelítettek voltak annál ami a valóság ,hiába játszottunk 1 órát azzal hogy lehúzzuk -2-vel a Nikon kijelzőjének fényerejét még akkor is túlszaturált és világosabb képet mutatott a valóságnál . Ez egy profiknak gyártott gépnél nagyon nagy hátrány és ez a probléma a video snitek készítésénél még zavaróbb lehet .

Ezzel szemben a Canon kijelzője korrekt élethű képet mutatott mindennemű belnyúlás nélkül.

Ebben kétségtelenül a Canon lett a jobb !!!

Dinamika :

És akkor jöjjenek a még fontosabb dolgok mint maga a kép .

Meglepődve tapasztaltuk ,hogy nem kicsi dinamikai eltérés van a két gép között ,a teszt képeink tanulsága szerint ebben is a Canon érzékelője lett a jobb és ugyan mondanám hogy csak hajszálnyival de ez sajnos nem igaz a lenti képeken ti is megnézhetitek ,sok estben ahol a Nikon már nem mutat részletet egy világos felületen ott a Canon még tud részletet produkálni.

Nekem most úgy tűnik dinamikában is a Canon a jobb ,jobban bírja a túlexpót és sok esetben az alul expós részeken is jobban teljesít.

Vagyis dinamikában én a Canon mellet szavazok.

Iso :

Szemcse ,ebben viszont nincs nagy különbség annak ellenére hogy azt vártam hogy a Canon jobb lesz  hiszen nagyobb érzékelőn kevesebb pixel van ,nos ennek ellenére szinte ugyanúgy teljesítenek magas iso-s felvételeknél.

Autofocus :

Nos mind a két gépnek jól használható az Af rendszere a Canon most egy több pontos Af rendszert épített be a gépbe és azok akik a témát nem középre teszik mint mondjuk az aranymetszés szabályát még ismerők többsége :) nos azoknak a Canon kényelmesebb lesz sokkal .

Nekem a Canon AF rendszere gyorsabbnak is tűnt mint a Nikoné

Ebben most úgy érzem szintén a Canon lett a jobb de hozzáteszem Nikon sem rossz !

A lenti teszt képeken mindig a Nikon a bal és a Canon a jobb oldali felvétel .

Mind a két gép nagyszerű masina és nem arról van szó hogy az egyik rossz a másik meg jó ,nyilván vannak különbségek de alapvetően eldolgoznék mind a kettővel szívesen ha arról lenne szó.

Az igazsághoz az is hozzá tartozik hogy a Nikon gépben kikapcsoltuk az active day light nevű funkciót ez hivatott szélesíteni a dinamikát valamelyest, de azért kapcsoltuk ki mert a Canonban meg nincs alapvetően ilyen funkció ami ki be kapcsolható persze lehet hogy az gyárilag használja ezt a funkciót és ezért jobb a dinamikája !

Én valószínűleg a sok csodálatos Nikon optikának köszönhetően d800-at veszek mert azt ne felejtsük el a jó kép nem a technikai paraméterekben rejtőzik !

A film tekintetében azt gondolom ott nem láttam nagy különbséget igaz ahhoz kell még egy csak filmes tesztet csinálnom .

Bármi kérdésetek van írjátok meg !”

 

Mintafotók:

Napfénystúdióban készült képek. Látható, hogy a jobboldali Canon képeken több a részlet a fehérben.

Balra Nikon D800, jobbra Canon 5D Mark III
Balra Nikon D800, jobbra Canon 5D Mark III

Stúdiós világításnál a helyzet ugyanez. A fehér felületeken a Canon képein több a részlet.

Nikon ruha crop:

Canon ruha crop:

A külső helyszínen készült fotók esetében is jól láthatók a dinamikatartomány közti különbségek:

Balra a Nikon, jobbra a Canon képe
A Nikon jobban bebukik feketébe, a Canon esetében több a részlet

A hátsó falon is látszik, hogy a jobboldali Canon kép részletgazdagabb
Balra a Nikon, jobbra a Canon képrészlete a korlátról

Még egyszer köszönet Doronnak, hogy leközölhettük! Az eredeti posztot itt találjátok a Facebookon.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Pter

    Mivel dolgoztad fel a képeket? Az új lightroom-ban vannak új camera profilok, nagyon sokat javult a nikon file-ok kezelése. Az adobe standard profillal nem néznek ki túl jól a nikon képei.

    • Pter: nem mi csináltuk a tesztet, hanem Ritter Doron, a facebook oldala több helyen is be van linkelve, neki kéne szegezni a kérdést, mit nem tudunk segíteni ez ügyben.

  • Doron Ritter

    hello ! sima cs5-ben lettek a képek kezelve semmit nem válltoztattam rajta úgy lett feltéve ahogy lejött a gépröl sem szinbe sem egyébb paraméterbe nem nyultam bele !

  • Laci

    Elo pelda, hogy szuletik a dilettans teszt

  • Vendeg

    DR egy dilettáns fasz, legalábbis ennyi derült ki a “tesztből”…

  • Doron Ritter

    Laci egy indoklást kérnék hátha tanulhatók töled és nem leszek diletáns több :) és milyen Laci vagy kérlek azt ird meg hogy ismerjük meg egymást :)

    • Engem is érdekelne, Laci szerint milyen egy nem dilettáns teszt, mert én tesztelni nem csak nem tudok, de még utálok is…

  • Vendeg (vendeg@freemail.hu) júzernek üzenem, hogy személyeskedő hozzászólását töröltem. Ez volt az első eset, hogy moderálni kellett a kommenteket a FotóSarok Blogon. Nem szívesen teszem.Kerüljük a személyeskedést.

  • Doron Ritter

    teljesen jógos bár számitottam rá akinek kérdése van a favebook oldalon felthetni nekem normál stilusban !

  • Info

    Vicc :(

  • Ad

    Te vagy az elso aki a Canont hozza ki jobbnak barmiben is :) Mindossze a vilaghalo 95%-nak mondassz ellent. Total homalyos kepek a Nikonbol es elesek a Canonbol, nem cserelted veletlenul fel a kepeket?

  • Geribody

    Azért erősen látni, hogy a tesztet készítő srác canonos. Az ilyennek nem szabad tesztet csinálni, mert nem független tesztelő, és elfogult a canonnal kapcsolatban. A világhálón mint látható tesztek dxo és egyebek egyértelműen a nikont hozzák ki jobb gépnek, a canon csak videóban veri a nikont, de az meg egy fotósnak ku…ára mindegy. Az ilyen teszteket tartsátok meg inkább magatoknak , akármilyen (számomra ismeretlen) reklámfotósról van szó!