Megjelent a Lightroom 4 – közel fele áron

Örvendetes hír! Az Adobe útjára indította a népszerű RAW konvertáló és katalogizáló programjának legújabb verzióját, a Photoshop Lightroom 4-et. És ami a legszebb, jócskán csökkentették az árát a programnak, alig több, mint 100€ Európában, ez kb a fele az eddigi árnak!

Sok újdonság került az új Lightroomba, így az árcsökkentés meglepő. A programmal már nem csak fotókat szerkeszthetünk, hanem videókat is, illetve a webgaléria készítés mellé bekerült a fotókönyv készítés is.

Lightroom 4 fotókönyv készítés (Forrás: thelightroomlab.com)

 A kezelőfelület is megváltozott, a régi csúszkákat gyakorlatilag teljesen újak váltották fel, én kipróbáltam a Béta verziót egy hónapja, bizony szokni kell az új felületet, de az Adobe azt ígéri, hogy az új koncepció még többet képes kihozni a RAW fotók dinamikatartományából, soha nem látott mértékben fogjuk tudni előcsalogatni a részleteket a csúcsfényekből és az árnyékokból.

Lightroom Develop alap-csúszkák (balra a LR 3 régi, jobbra a LR4 új kezelőfelülete)

A régi Exposure (világos részek), Recovery (csúcsfények visszahúzása), Fill Light (árnyékok kinyitása), Blacks (feketék kiemelése), Brightness (középtónusok), Contrast (globális kontraszt) csúszkák helyett az alábbiakat kapjuk: Exposure (világos részek), Contrast (globális kontraszt), Highlights (csúcsfények), Shadows (árnyékok), Whites (fehérek szabályozása), Blacks (feketék szabályozása). Ez így nem sokat mond, mitöbb én meg is szenvedtem vele, mikor kipróbáltam, így azt mondom, próbáljátok ki ti is, hogy megtapsztaljátok melyik csúszka mire jó. Mindenesetre az új rendszer azt ígéri, hogy a korábbi Recovery csúszkánál tapasztalható színeltolódás és kontrasztvesztés nem lesz többé, illetve Clarity (lokális kontraszt) csúszka sokkal nagyobb tartományban mozog, és nem okoz ún. halo effektet (aura hatás a kontrasztos részek körül).

A helyi javítóecset (Adjustment brush) is megkapja ezt a csúszkarendszert, mitöbb fehéregyensúly és zajszűrés csúszkát is kap, így a kép egyes területein más-más fehéregyensúlyt állíthatunk be, ami kevert fények esetén jól jöhet (pl izzó és vaku), illetve a zajosabb árnyékos részeken külön állíthatjuk majd a zajszűrést.

További újdonság még a geotaggelés, ugyanis a Lightroom összeköttetésben van a Google Maps-el, így a geotaggelt fotóinkat térképnézetre vetítve is megtekinthetjük.

Lightroom 4 Térkép modul (Forrás: wired.com)
Térkép modul utcaszinten (Forrás: thingelstad.com)

Egyéb új funkciók még a következők: Lightroomból való emailküldés (saját emailfiók használatával küldhetünk képeket), a Facebookra és Flickrre küldés, valamint a továbbfejlesztett Auto Adjustment, ami a képek automatikus korrekciójáért felelős. Végül, de legkevésbé sem utolsó sorban a Curves panelen már színcsatornánként (RGB) állíthatjuk a görbéket – ezt a funkciót sokan hiányolták az elődből.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot