Új Leica fekete-fehér szenzorral?

Az a pletyka kering a neten, hogy a Leica új gépet fog piacra dobni (M10?), mégpedig olyat, ami kérhető fekete-fehér szenzorral. Retro őrületnek hangzik, de nézzük csak meg közelebbről a dolgot!

Napjaink szinte összes digitális fényképezőgépében Bayer-szűrő található a szenzor előtt. Ennek oka, hogy a szűrő segítségével képesek színes képet létrehozni, mivel a szenzor egyes pixelei csak fényérzékenyek, de nem színérzékenyek. A Bayer-szűrő tartalmazza az egyes vörös-zöld-kék színszűrőket, ami révén a szenzor pixeleinek egynegyed része vörös képet lát, negyed része kéket és a fele zöldet. Valahogy így:

Zöldből azért van több, mert ez környezetünk legdominánsabb színe. A képalkotás során a kamerába épített processzor rakja össze a háromféle színű fotóból a színes képet, vagyis minden 2x2pixeles szekciót egyetlen színes képponttá von össze. Ezt hívjuk interpolációnak.

Az interpoláció nagy hátránya viszont, hogy mivel négy pixelből csinál egyet, ezzel a valós “látványt” gyakorlatilag lebutítja, ezáltal életlenedik a kép. Ezért van az, hogy a digitális gépek nem tudnak olyan tűéles képet készíteni, mint a filmes társaik. Ezt még tovább szokás rontani az anti-alias szűrővel, ami még tovább életleníti a fotókat (ez egy másik történet), de emlékezzetek, az új Nikon D800-at már lehet kapni AA-szűrő nélküli változatban is D800E néven, de Bayer-szűrő abban is van.

Abban az esetben viszont, ha a gépünkkel nem akarunk színes képet készíteni, nincs szükségünk Bayer-szűrőre, ezáltal minden pixel a szenzoron önmagában működhet, nincs szükség pixelösszevonásra, ami digitális gépeknél eddig soha nem látott élességű képeket eredményezne, és elméletileg a képek mérete is 4x akkora lehetne.

Persze ha a digitális gépünket átállítjuk fekete-fehér üzemmódra, azzal nem tüntettük el a Bayer-szűrőt a szenzor elől, itt most egy olyan gépről beszélünk, pontosabban beszél a Leica, ami csak és kizárólag fekete-fehér képet képes rögzíteni.

Kíváncsi vagyok, hogy meglépik-e ezt, vagy csak pletyka szinten marad. Szerintem népszerű lenne! A pletyka arról is szólt egyébként, hogy LCD kijelző sem lenne az új gépen, ennek mondjuk nem sok gyakorlati értelmét látom. A Leicának Május 10.-én lesz sajtótájékoztatója, vélhetőleg akkor jelentik be az új M10 fényképezőgépet.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Enyedi Attila

    A technikai leírásért külön köszönet, sokat tanultam belőle ismét :)
    hír: A fekete fehér szenzor amúgy nem újdonság, a Phase One-nak van fekete fehér szenzora már, így az elsők tuti nem lesznek, de érdekes verseny lehet ebből. Egyszer kipróbálnék egyet.