5D Mark III fényszivárgás fejlemények

A canonrumors.com tovább tesztelgette a Canon gépeket. Szerintük a probléma nem akkora, mint gondolnánk.

Craig, a Canonrumors weboldal gazdája (akinek egyébként köze van a LensRentals.com-hoz, ami egy fotós felszerelésbérlő cég az USA-ban) letesztelt jópár Canon DSLR-t a fényszivárgás miatt. 60D-t, 7D-t, 5D Mark II-t, 1D Mark IV-et és nem utolsó sorban az 5D Mark III-at. Mindegyik készüléket letakart objektívvel vagy vázsapkával, illetve letakart keresővel próbálták. Az említett háttérvilágítás az 5D Mark III-at kivéve egy gép fénymérését sem befolyásolta. A legtöbb gép esetében a direkt napfény vagy erős zseblámpa fénye sem befolyásolta a fénymérést, ha igen, akkor is inkább a kereső miatt, ugyanis az egyszerű gyári szemkagyló takaró nem ad elég “fényszigetelést”.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy Craig kipróbált egy elvileg hibás 5D Mark III-at úgy is, hogy nincs letakarva se az obi, se a kereső. Megcélzott vele egy viszonylag neutrális falat, majd egy 130 lumenes elemlámpával világítgatta körbe a vázat és a státusz LCD-t. Nem tapasztalt semmi változást a fénymérésben, tehát úgy tűnik normál felhasználás esetén nem fogja befolyásolni semmi az 5D Mark III fénymérőjét (az ő szavaival élve, “az meg hogy letakart vázsapkával mit csinál, kit érdekel?”.

Craig azt mondja, szerinte emiatt senki ne vigye vissza a gépét, vagy mondja le az előrendelését, de hozzátette, hogy ez nem hivatalos álláspont, ha a Canon azt nyilatkozza, hogy a gépek hibásak, akkor elnézést kér, és hallgassunk a gyártóra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot