After Focus: bokeh mobilra

Ahhoz, hogy egy képen a hátteret a fókuszban lévő témához képest szépen elmossuk, elsősorban nagy méretű képérzékelő és fényerős objektív szükséges. Egyiket se adják sajnos olcsón. Utamba akadt azonban egy mobilos app, ami egész jól elintézi ezt a dolgot, ráadásul ingyen.

Az alkalmazás neve After Focus, elérhető iOS-re és Androidra is. A dolog lényege, hogy készítünk egy képet, vagy a már meglévő fotókból kiválasztunk egyet, amin szeretnénk a hátteret életleníteni, és betöltjük a progiba.

Következő lépésként az ujjunkkal végighúzunk egy fehér vonalat azon a területen, amit szeretnénk fókuszban tartani, majd a képernyő alján lévő gombok közül kiválasztjuk a hátteret szabályzót (BG), de ha szeretnénk cizellálni a dolgot, választhatjuk először a középteret szabályzó Mid gombot is, majd szintén ujjmozdulatokkal fekete vonalakkal megmutatjuk a programnak, hogy mit tekintünk a képen elmosandó háttérnek (és opcionálisan középtérnek). A program automatikusan felismeri az éleket, és kijelöli a területet. Ha jó kontrasztos, letisztult a fotó, akkor már készen is vagyunk. Ha a program tévedett, akkor a fenti gombok között kapcsolgatva, fekete és fehér vonalakat húzkodva, ki tudjuk egészíteni a kijelöléseket, így az app egyre pontosabban végzi a dolgát. Ha nagyon nincs kontrasztkülönbség a téma és a háttér között (pl sötétbarna haj fekete háttér előtt), átkapcsolhatunk manuális módba is, és satírozással adhatjuk meg, hogy mit szeretnénk élesnek mutatni és mit szeretnék elmosni a képen. Segítségünkre van ilyenkor a zoom gomb, amivel értelemszerűen belenagyíthatunk a fotóba a pontosabb kijelölés érdekében.

Ha sikerült a kijelölés, a képernyő felső sarkában lévő Tovább gombra kattintva előjön a Blur menüpont, ahol megadhatjuk a háttérelmosás mértékét, továbbá megadhatjuk a használt rekesznyílás formáját (kerek, négyszögletű, hatszögletű stb).

Az Filterek között találunk fekete-fehér, sepia, X-process, vintage és egyéb szűrőket, extra bokeh-t kapcsolhatunk be, ennek persze csak akkor van értelme, ha a háttérben vannak fénypöttyök, ezeket jobban kiemeli a program.

Végül nincs más teendőnk, mint elmenteni a képet (vagy akár feltölteni közösségi oldalra). Az ingyenes verzió csak 800px hosszabbik oldallal tud menteni, fizetős verziót én egyelőre még nem találtam.

Oké-oké, kicsit parasztvakítás, de tök ügyesen működik az app, néha jól jöhet a mobilos fotókhoz. :)

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Kancellar

    Jópofa, de NEM ingyenes.

    • Az alapverzió ingyenes, én magam is ingyen töltöttem le. Viszont le van írva a cikkben, hogy az ingyenes verzióval 800px hosszabbik oldalig lehet csak elmenteni a képeket. Nagyobb felbontáshoz már a PRO verzió kell.