Hírek a Canon háza tájáról

Tovább csúszó EOS 1Dx, obi szabadalmak, 4K videó…

Jó és rossz hírek is szivárognak a Canontól manapság. Az 5D Mark III-at agyba főbe tesztelik, hasonlítgatják elődjéhez és a Nikon D800-hoz egyaránt. Egy biztos, bitang jó gép lett elképesztő ISO teljesítménnyel és villámgyors, pontos autofókusszal.

Ugyanakkor mi van az 1Dx kamerával? Az ára miatt túl sok embert ugyan nem érint (legalábbis itthon), mégis ez a Canon zászlóshajója, ez a gép az, ami megmutathatja, jelenleg mit tud, hol tart a Canon. A Nikon D4 már elindult hódító útjára (bár hallottam már 1-2 embert panaszkodni, hogy miért nem voltak képesek GPS-t építeni a gépvázba, hiszen egy maroknyi mobiltelefonban is elfér), és hát nem beszélve arról, hogy közeleg a londoni Olimpia, ahol a két gépnek (1Dx és D4) bizony virítania kell a sportfotósok kezében. Olyan nincs, hogy a két nagy gyártó legújabb zászlóshajói nincsenek kint a pálya szélén. Az 1Dx-et tavaly októberben jelentették be, és most úgy tűnik megint késik a piacra dobás. Nem tudni mi ennek az oka, de a Canon a hírek szerint júniusra ígéri a gép debütálását. Azt hiszem felköthetik a gatyát a sportfotósok, mert ha júniusban kerül a boltokba, lesz kb 1-1,5 hónapjuk, hogy az Olimpia előtt megtanulják zsigerből kezelni a gépet.

Nyilvánosságra került még néhány infó Canonéktól. A pletykák szerint őszig (vagy ősszel) előrukkolnak egy belépőszintű full-frame géppel. Ez valahol indokolt lépés lenne, mert az 5D Mark III az elődje duplájába kerül, és jóllehet a Mark II-t még nem vonták ki a forgalomból, de előbb-utóbb ki fogják, így a 2000 dollár körüli szegmensben kelleni fog egy fullframe-es, alsó-profi kategóriás masina. Magyar pénzben ez lesz 5-600ezer forint körül, ahol most az 5D Mark II tart.

Suttogják még, hogy őszig nyilvánosságra kerül a 4K videót tudó Canon gép is, melyet a C300 pro-kamera bemutatójakor láthattunk a háttérben meghúzódni. Küllemre elvileg az 1D sorozathoz fog hasonlítani.

Sokan hasonlítgatják az 5D Mark III-at a Nikon D800-hoz, azonban ez kicsit alma-körte párhuzam jellegű. Nem egy kategória a két gép, miután a D800 inkább stúdióba való. Én azt mondom (és sokan mások is), hogy nem kell sokáig várni, hogy a Canon is előrukkoljon egy nagyfelbontású fullframe géppel. Ez várhatóan 45 megapixel lesz, ha abból indulunk ki, hogy a Nikon D800 36 megapixeles érzékelőjének elődje a D7000 szenzora (ne feledjük, a 36Mp fullframe szenzor pixelsűrűsége ugyanaz, mint egy 16Mp-es APS-C szenzoré), így ha a Canon érzékelőjét vesszük ugyanilyen alapon figyelembe (7D 18Mp APS-C, 1Gx 14Mp ~4/3 méret) kijelenthetjük, hogy a hasonló pixelsűrűségű Canon szenzor 45 megapixel lesz. Lehet hümmögni, de a D800 hihetetlenül gyönyörű képeket produkál, nem hinném, hogy a két cég ezzel feszegetné a technológia határait.

Ami az objektíveket illeti, lassan finish-be ér a 200-400L telezoom beépített 1.4x konverterrel (az Olimpiáig ennek is muszáj a polcokra kerülnie), illetve nyilvánosságra hoztak egy szabadalmaztatást, amely szerint a Canon egy (vagy több) fényerős ultranagylátón dolgozik. Ezek a bejegyzett szabadalmak szerint így néznek ki: 16-35/2.8, 17-35/2.8-4 illetve 16-35/2-2.8. Az első a 16-35L 3. generációja lenne, utóbbi kettő pedig szintén ígéretesen hangzik. A Canon 70-200/2.8L II és a 24-70/2.8L II brutális felbontással bírnak, ez is azt mutatja, hogy a Canon felkészül a nagyfelbontású érzékelőkre. Mellesleg a 24-70/2.8L II-t minden idők legjobb és leggyorsabb zoomjaként emlegetik….meg is kérik az árát… :(

Aztán van itt még más rossz hír is: a Canon hivatalosan beismerte, hogy az 5D Mark III-at két teleobival párosítva furcsa zajt produkál a stabilizátor. Ezek az obik a 200mm f/2L IS és a 800mm f/5.6L IS. Dolgoznak a probléma feltárásán és megoldásán. Szintúgy érdekes jelenség merült fel egyes embereknél: az 5D Mark III-at a Pocket Wizard TTL rádiós kioldóival párosítva a Hypersync (gyors vakuszinkron stúdióvakuk esetén) felmondta a szolgálatot. Mivel a PW kioldók firmware-je frissíthető, így gyanítom ennek a problémának a megoldására sem kell sokat várni, a PW pikk-pakk kielemzi az új gépet és kidob egy frissítést a kioldóihoz.

És hogy jöjjön valami ígéretes is a végére: a Canon meghívókat küldött ki április 16.-ára (ez a NAB kiállítás időpontjára esik), valamit bejelentenek. Mivel a NAB egy híradástechnikai kiállítás, elképzelhető hogy most jön a 4K videós kamera.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot