Nincs sRAW a Nikon D800-ban

Tegnap a kezembe került egy ismerősöm Nikon D800-asa. Egy másik kollégám korábban kérte tőlem, hogy ha egyszer a kezembe akad egy ilyen masina, nézzem már meg, hogy van-e benne sRAW. Furcsának tartottam a kérdést, mert gondoltam, minden komolyabb DSLR-ben van. Aztán mégsem…

A helyzet az, hogy erről a Nikon D800 specifikációkban egy szó sem esik, tegnap pedig kiderült, nem véletlenül. A kamerában ezzel kapcsolatosan két menüpont van (nem tudom a D700-ban hogy volt). A egyik menüpontban (Image Quality) állíthatjuk be a képformátumot: NEF (RAW), NEF + Fine JPG, NEF + Normal JPG, NEF + Basic JPG, TIFF, JPG Fine, JPG Normal, JPG Basic. Az ez alatt lévő menüpontban (Image Size) pedig három érték van: Large, Medium, Small. Számomra az lett volna logikus, hogy az Image Size ez esetben globális hatással van a képekre, viszont kiderült, hogy ez a menüpont inaktívvá válik, ha az Image Qualityben csak NEF-et állítunk be. Ha NEF+JPG-et, akkor aktív lesz az Image Size menü, de az ott beállítottak csak a JPG képre lesznek hatással (kipróbáltam).

Ezt nagyon furcsálltam egy 36 megapixel felbontású gépnél. Igazán elkélt volna egy 15-20 megapixeles mRAW és egy 8-10 megapixeles sRAW, hiszen sokszor lesz olyan téma a D800 tulajdonosok életében, amikor inkább csak nyűg a 36 megapixelhez tartozó átlag 77 megabájtos RAW fájlméret, mint áldás. A tárgyalt gép tulajdonosa is ekkor szembesült a ténnyel, hogy az összes csip-csupp rendezvényen kénytelen lesz 77 megás képeket gyártani, hát mondanom sem kell, nem örült neki.

Egyesek szerint, ha elég panasz érkezik, ezt egy firmware frissítéssel meg fogják oldani. Hát úgy legyen.

Jelenleg egyetlen módon lehet kisebb felbontású RAW file-t kicsikarni a Nikon D800-ból, úgy, hogy FX (fullframe) formátumból DX (APS-C) formátumba váltunk, így a gép eredendően kisebb képet fog gyártani, de ez hatással lesz a látószögre és a mélységélességre is, ugyanis DX módban a gép csak a szenzor közepét használja és nem a teljes felületet.

UPDATE: ha a képmérettel nem is, de a fájlmérettel lehet játszani a Nikon D800-ban. RAW esetén választhatunk 12bit vagy 14bit tónusmélységet, illetve választhatunk tömörített, veszteségmentesen tömörített és tömörítetlen RAW formátumot.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot