Photoshop tanfolyam Dékán Istvánnal a FotóSarokban

Április 19.-én indul a FotóSarok Oktatóközpont 36 órás, 12 alkalmas, kifejezetten képfeldolgozással kapcsolatos tanfolyama. Ez bizony nem egy egyszerű 1-2 napos workshop, hanem igazi Photoshop tanfolyam fotósoknak. Az oktatást Dékán István tartja, aki fotós szakíró és szakújságíró.

Dékán István harminc éve hivatásos fotós, bár saját bevallása szerint a munka-jellegű fotózást már leváltotta hobbifotózás, a fotós szakírás és szakújságírás, valamint a saját kiadványaiba történő fényképezés. Több könyvet jelentetett már meg, mint például a Digitális fényképezés – Az alapoktól a szakmai ismeretekig, vagy a Fantázia és fényképezés címűek, ezen kívül a fotós berkekben népszerű Digitális Fotó Magazin alapítója és főszerkesztője volt 10 évig. Nevéhez fűződik továbbá a Fotóvilág Online fotós magazin alapítása, 1996-ban – igen ezt akkor még betárcsázós internettel lehetett elérni, hála a Matávnak és a 28k-s modemeknek. :)

Dékán István szerint egy képet akkor tekinthet az ember a sajátjának, ha az utómunkát is maga jegyzi, hiszen ez hozzátartozik a képalkotási folyamathoz. Tanfolyamunk során húsz éves oktatási tapasztalatát kamatoztatja.

A kurzuson a hallgatók az alapoktól indulnak: első körben a Photoshop fotográfusok számára alkalmas eszközeit, a használt fájlformátumokat (RAW, TIFF, JPG) és a képek világosság és kontrasztbeállításait ismerik meg, illetve alapvető színelméletet és színbeállításokat tanulnak. Eztán megismerkednek az alapvető retus technikákkal, úgymint Clone, Heal, Dogde és Burn eszközök és megtanulják a kijelölések és Layerek (Rétegek) kezelését. A tanfolyam végére a tanulók kezelni tudják majd a különféle szűrőket, HDR képeket tudnak összeállítani, illetve megismerik az optimális képfeldolgozási munkafolyamatot a RAW megnyitásától a végső kép elmentéséig, mert ugye az idő pénz.

Az órák keddi és csütörtöki napokon 18.00-20:30 lesznek a FotóSarok Oktatóközpontban. További információ a weboldalunkon.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Remélem, hogy az is el fog hangzani a tanfolyamon, hogy bizonyos területeken (pl. sajtófotó) vannak etikai határok, amiket a fotós állásába, vagy akár karrierjébe kerülhet átlépni…