Videószerda: Extrémsport fotó kompozíciós technikák

A múlt héten kimaradt a Videószerda, ezért ma kétrészes videóval pótolom a lemaradást. Szívemnek kedves téma következik, az extrémsport fotózás. Michael Burnett extrémsport fotós a gördeszkásokra specializálódott. Olyan kompozíciós szabályokat mondd el, ami a legtöbb extrém sportágra érvényes, de sok esetben a fotózás egyéb ágaira is.

Először is mindig törekedjünk a letisztult, egyszerű kompozícióra. A kevesebb több az alapelv. Egy jól komponált fotóval sikert érhetünk el anélkül, hogy sok vakunk vagy speciális halszemobjektívünk lenne.

Burnett irányelvei a videó alapján a következők:

  1. Trükk fotózásakor látszódjon az indulás és az érkezés helye, ne csak egy szűk kivágás legyen. Ha látszik a környezet, a kép egyfajta sztorit mesél el, erre a képet szemlélő sportolók (mondjuk úgy szakmabeliek) nagyon fogékonyak.
  2. A trükköt mindig az ív csúcsán fotózzuk úgy, hogy a sportoló mögött letisztult, lehetőleg homogén háttér legyen. Erre a legalkalmasabb az égbolt.
  3. Próbáljunk geometriai alakzatokat csempészni a kompozícióba. Görbéket, háromszögeket, vonalakat. Kiváló módszer erre a pool (betonmedence) íve, az ugrató íve, a padkák, amin a trükköt beadják, stb.
  4. Keressünk különleges perspektívát: fotózzunk fentről lefelé, vagy lentről felfelé. Ezzel a homogén háttér kérdését is megoldhatjuk, ugyanis így nem fognak bezavarni a környezetben lévő fák, emberek, autók, épületek stb.
Eddig az első videó. A másodikban a következő szabályok vannak:
  1. Leginkább gördeszkaspecifikus fogás, hogy sokszor jobban mutat a fotó, ha hagyunk teret a gördeszkás körül, főleg alatta. Így nagyobbnak hat a tereptárgy amin a gördeszkás a trükköt beadja, a képen magasabban lesz az emberünk, így a trükk is durvábbnak tűnik majd. Ha mindenképpen vágni akarunk, vágjunk a kép tetejéből inkább.
  2. A kis mélyeségélesség (kicsi élességi tartomány) inkább a portréfotóknak áll jól, akciót nehéz kis mélységélességgel elkapni, így használjunk szűkebb rekesznyílást és a sportolót egyéb módszerrel emeljük ki a környezetből (ld homogén háttér mögötte és további trükkök amit alább tárgyalunk).
  3. Egyszerű, de nagyszerű szabály: töltsd ki a teret a fotón, a fotó témája tényleg főtéma legyen a képen. A trükköt bemutató sportoló legyen lehetőleg a domináns, de ennek ellentmond Burnett következő tippje, hogy néha próbáljuk ki, hogy kettőt hátra lépünk. Jó példa erre az a képe, ahol az előtérben rendőr, fotósok és egy csinos lányka látszik a háttérben meg az ugró deszkás. A fura környezet adja meg a fotó hangulatát.
  4. Ha van rá lehetőségünk használjunk halszem objektívet. Ez lehetővé teszi, hogy extra közel kerüljünk a sportolóhoz, így a trükk monumentális lesz a képen az eltörpült környezethez képest. Próbáljunk néha teleobjektívet is használni, mert az összetolja a teret, az előtér, középtér, háttér úgy tűnik majd, mintha egy síkon lenne. Ez ugyan nem olyan ütős hatású, mint egy halszem, de sokszor jól néz ki.
  5. Ha kusza a hátterünk és nem tudunk vele mit kezdeni, próbáljuk ki a svenkelés módszerét. Ez azt jelenti, hogy relatíve lassú záridővel (1/30s, 1/60s) a trükköző gördeszkást lekövetjük a géppel és közben exponálunk. Így a lekövetett mozgó téma éles marad, a háttér pedig elmosódik, így az éles téma kiemelkedik a képen. Ezt még megspékelhetjük azzal, hogy vakuval rávillantunk a sportolóra, ami még inkább megfagyasztja a mozdulatot, de figyeljünk arra, hogy minden tereptárgy “megfagy” amit a vaku fénye érint. Ez lehet előny (még több éles tárgy a fotón az elmosódás közt, ergo fogódzkodó a szemnek), de lehet hátrány is a képen (közel egy síkban lévő tárgyak esetében értelmezhetetlen lesz, hogy az egyik bemozdul, a másik elmosódik).
  6. Végül de utolsó sorban egy általános szabály amit minden fotós megfogadhat (azon túl, hogy a legjobb gördeszkás fotókat úgy készítheted, ha magad is gördeszkázol): ez pedig nem más, mint hogy fotózz sokat! Fotózz minden nap! Fotózz mindent, fotózz extrémsportot, fotózz lányokat, fotózd a haverokat, fotózz bármit. A lényeg hogy minden nap csináld, így garantált a fejlődés. Ha látsz egy profit gyönyörű képekkel, extra Photoshop tudással, ne gondold, hogy elérhetetlen számodra. Csak fotózz minden nap és előbb-utóbb Te is elérsz arra a szintre. Ez tény!

Első rész:

Második rész:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot