Vörösbortól Agassiig

Egy múltkori fotós összejövetelen – nem, nem azon, amikor feltöröltem a járdát a Mark II-vel – fogyogatott a jóféle Portugieser, és az egyik kolléga hirtelen felindulásból megmutatott egy Agassi portrét. Azt kérte, hogy próbáljuk meg reprodukálni. Mivel egy műteremben voltunk, nem gondolkoztunk sokáig…

A kép André Agassi Open című önéletrajzi könyvének borítóján látható. Hát nem retusálták túl annyi szent, de most nem is ez a lényeg, hanem a világítás. A szem ugye nem csak a lélek tükre, de a fotós világítástechnikáé is. A legtöbb esetben a szemekben lévő csillanásból látni lehet, hogy mivel és honnan világítottak. Rendszerint a pötty a rendszervaku, a pici kör a beauty dish, a szem közepén lévő kör a körvaku, a négyzet a softbox, a csík a stripbox és így tovább. Ezen a képen két csíkot látunk, mintha zárójelbe tették volna Agassi pupilláját.

Tehát valószínűleg két softbox vagy stripbox (vékony, hosszú softbox) a ludas, egy jobbról, egy balról. De azt is megfigyelhetjük, hogy ugyan az arc helyesen exponált, a fülek felé már erősen fogy, szakzsargonnal szólva “leesik” a fény. Ezt a hatást úgy érhetjük el, hogy nem direktbe fordítjuk a softboxot az alanyra, hanem elé villantunk, így a box fényének a szélével világítjuk meg a portrét. Magyarul két softboxot vagy stripboxot egymásnak szembe fordítunk és mögéjük állítjuk portréalanyunkat.

Azt is láthatjuk, hogy a fotó kis mélységélességű (az arc hátsó része, a fülek már életlenbe mennek), tehát a stúdióvakunak jó eséllyel csak a beállítófényét használták, vagy kis teljesítményű vakuval készült minimum fényerőre állítva.

Tehát akkor teleobjektív, f/2.8-as vagy 4-es rekesz, és valahogy így állítsuk be a szettet (ja és ahogy írtam, beállítófénnyel fotózzunk, ne vakuval!):

Nekünk ezt sikerült produkálni enyhe vörösborizált állapotban (tényleg csak enyhe! :) ). Persze nem pont ugyanaz, persze nemkicsit több utómunka van a képen, mint az eredetin, úgymint tonális kontraszt növelés, speckó fekete-fehér konvert pár százalékos átlátszósággal…meg ilyenek. ;) A szemeket elnézve tolhattam volna közelebb is egymáshoz a két softboxot, és egy hangyányit ráfordíthattam volna Attilára őket. Ekkor fényben ugyanott lennénk, vagy még inkább leesett volna a fény a füleknél, illetve a csillanás is jobb lenne a szemekben. Attila szemét nem sikerült zárójelbe tenni…

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Sandor Varszegi

    Martin Schoeller képe. szereti a snake eye világítást :)

    itt egy egész ilyen sorozat:
    http://www.vh-artists.com/index.html#/photographers/martin-schoeller/portfolios/close-up/0

  • Enyedi Attila

    ISO 4000? ez biztos? milyen vaku az ami bár nem is a modellt világítja de iso 4000 kell??? meg miért kell 1/640s :)?

    • Igen, biztos ISO 4000. Csak a vaku beállítófényét használtuk majdnem 200mm-en, ezért kellett a gyors záridő. Ok kicsit túllőttük, de a pár vörösbor után nem foglalkoztam azzal, hogy kicentizzem a záridőt meg az ISO-t. Feltekertem jól, oszt’ hadd szóljon :) Elvégre ez csak egy próbálkozás volt, nem több.

  • Gyorgy Taller

    Tanulságos cikk! Nézzétek meg Martin Scholler képeit, minden képe utómunka nélküli, szinte nyers. Az 1/640, f/2,8 ISO400 igaz? Ha igen, miért kellett ISO 400, ha az idő 1/640????

    • Gyuri: ISO 4000 volt, nem 400, és nem vaku hanem beállítófény, ahol ISO 1600-3200 általában kelleni szokott (70-200-as telénél, ahol a végefelé ugye 1/200s kell legyen az alap, ha nincs IS), én egy picit fölé lőttem, hátha remeg a kezem. :) A Mark II bírja még ezt az ISO-t, feltéve ha nem vegytiszta reklámfotóról van szó.

      • Gyorgy Taller

        A 400 csak elírás volt. A lényeg az idő és az ISO összefüggés miatt, miért kellett 1/640 s-mal a képet exponálni. Erre a választ megadtad – kösz!

  • Alfonzon

    Szerintem meg a boxok rá a fejre, plusz kétoldalról négezerzés.

    • Az is egy megoldás, gyakorlatilag ugyanezt éred el vele csak több eszköz kell hozzá :)

  • Sunshinephoto

    Gratulálok nagyon profi!!!

  • valamiért eltünt az előző hozzászólásom, szóval replay :)

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=8ZTGXhWjAf4