101 Portréfotó tipp – 1. rész

Ma megkezdjük 10 részes portréfotó tippsorozatunkat. Íme az első rész. Az eredeti írást Jim Harmer, az Improve Photography weboldal szerzője, illetve társszerzői és olvasói jegyzik.

1. Természetes környezetükben fotózd az alanyaidat

Néhány ember egyszerűen nem való műterembe. Kényelmetlenül érzik magukat, és ez meg is látszik a képeken. Szóval ahelyett, hogy becibálnád a nagypapát a stúdióba, inkább hagyd, hogy bent maradjon a műhelyében, és csinálja azt, amit szeret. Könnyek és hiszti helyett ne akard ráadni a gyerekre a legszebb ruháját, hogy műteremben fotózd, hanem hagyd, hogy játsszon a játékaival, és foglald képekbe minden pillanatát.

2. Sose állva fotózd a gyerekeket.

A legtöbb ember állva fotózza a gyerekeket. Ha jobb képeket akarsz náluk, ereszkedj a gyerekek szintjére, feküdj a földre, és onnan fotózd őket.

3. Hagyj teret abba az irányba, amerre az alanyod néz.

Komponáld a fotóalanyodat a kép szélére, úgy, hogy a kép túloldala felé nézzen (persze ha nem a kamerába néz), ezzel úgymond “lesz hová néznie” az embernek, és nem kifelé néz a képből.

Az ablakból jövő fény gyönyörű

4. Fény az ablakból

Nincs drága fotóstúdiód, de szeretnél természetesebben kinéző portrékat? A ház normál világítása, vagy a déli napsütés nem igazán tesz jót a bőrnek. Viszont, ha a fény egy ablakon keresztül érkezik, az szép lágy és diffúz megvilágítást ad. Állítsd az alanyod az ablak mellé úgy, hogy a fény szögben érje az arcát. Ezáltal különösebb erőlködés nélkül tudsz gyönyörű fényt használni a portrédhoz, olyat, amilyet a műtermekben csak utánozni próbálnak.

5. SOHA ne használd a beépített vakut!

A beépített vaku még a legszebb fotótémának is olyan kinézetet varázsol, mint őznek a tompított fényszóró. Ez azért van, mert a fényforrás az objektívvel tökéletesen egy vonalban van, a fény derékszögben éri az arcot, ami nem igazán teszi előnyössé. Ha mindenképpen vakut akarsz használni, szerezz be egy külső vakut, olyat amit a kamera mellé lehet szerelni (vagy villants a falra/plafonra vele).

6. Tudom, hogy arcokat akarsz fotózni, de néha gondolkozz a részletekben.

Mi lenne, ha a gyerek homokos lábfejét fotózod, miközben játszik a strandon? Vagy a nagymama kezeit? Vagy a barátod szemét? Néha a legkisebb részletek árulnak el a legtöbbet.

Néha egy részletfotó többet mond, mint egy hagyományos portré

7. Exponálj túl.

Tudom, hogy oldalakat írtam már arról, hogy ne tedd, de a túlexponálás portré esetén egy általános és gyönyörű technika, amivel az arcnak egyszerű, letisztult külsőt adhatsz.

8. Csinálj valami nem szokványosat.

Ütős fotókat akarsz a barátnődről az estélyi ruhájában? Dobd be egy medencébe ruhástól! Aranyos képet szeretnél egy babáról? Tedd egy hatalmas kosárba, ahogy Anne Geddes szokta, vagy öltöztesd be 5 számmal nagyobb ruhába!

9. Fejezd be az integetést és a mosolygást.

Családi fotók készítésekor semmi nem tudja úgy hazavágni a pillanat varázsát, mint amikor bekiabálsz, “Hé Gyula nézz a kamerába!”. A képedet ezzel meg is semmisítetted. Nem azt mondom, hogy mindig lesifotókat kell készítened, de ha már az alanyod tudtára adod, hogy fotózod őt, legalább valamennyire pózoltasd, ne csak hagyd, hogy cövekként álljon a kamera előtt.

10. Fotózz felfelé és hatalmat adsz, fotózz lefelé és elveszed a hatalmat.

A 2. pontban azt mondtam, ne fotózd a gyerekeket magasról. Ennek az az oka, hogy nagyon általános dolog, hogy magasról fotózzák őket, így nem úgy néznek ki a képeken, ahogy kellene nekik. Ugyanígy, sokkal erőteljesebbnek mutathatod alanyodat, ha alsóbb szögből fotózod őt. Michael Jordant például egészen nevetséges dolog lenne fentről lefelé fotózni. Egy sportolót erősnek akarunk mutatni, így célszerű őket kissé alacsony gépállásból fotózni.

A további cikkeket itt találod.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot