A világ legdrágább fényképezőgépe

A Westlicht aukciós ház legutóbbi árverésén rekord áron kelt el egy gép. A Leica 0-Series névre keresztelt távmérős kamerája, minden mai modern gép ősatyja cirka 630millió Forintért kelt el.

Ezt a gépet Oscar Barnack tervezte, az első használatra alkalmas 35mm-es kamera volt, ez volt a Leica prototípusa, néhány darab készült belőle 1923/24-ben, pontosan nem tudni hány, elvileg 25, 101-125 sorszámig (ebből 12db maradt fent), melyből a most eladott darab a 116-os sorszámú. Ezt a gépet aztán Barnack javaslatára, kissé módosítva Leica I néven 35 darabos szériában adták ki (ez a gép már fekete volt). A vicces az, hogy még a Leica 0-Seriesről is találni tesztet a neten, mivel 2000-ben a kölni Photokinán a Leica bemutatott egy replikát. Az alábbiakat írta egy tulajdonos:

Erősségek: kiváló kontrasztos és éles optika. Odafigyeltek a részletekre és kitűnő megmunkálás. Masszív építés, és ha egyszer ráérzel a használatára, értékelni fogod a 35mm-es design kifejlesztését, ami az alapja volt az új, világkarriert befutó 35mm-es fullframe kamerák elterjedésének. Ezen kívül szépen kidolgozott bőr táskában kapható, vörös Leica dobozban.

Gyengeségek: nincs cserélhető objektív. Az objektívsapkát fel kell helyezni filmtovábbítás előtt. Csak a filmtovábbítás fél-állásában lehet záridőt módosítani.

A Leica 0-seriesnél a záridőt nem másodpercben adhatjuk meg, ugyanis a záridők milliméterben vannak megadva a tárcsán. Ez a két zárfüggöny távolságát jelöli, miszerint 1milliméter 1/1000s záridőt jelent, 2mm 1/500s, és így tovább 5, 10, 20 és 50mm-ig, vagyis 1/200s, 1/100s, 1/50s és 1/20s. A replika gép fix optikája egy Leitz Anastigmat 50mm f/3.5, az ős Leicáé pedig egy Elmar 50mm f/3.5 objektív volt.

Leica 0-series

Az eredeti gép tehát 1.8 millió Euróért, adókkal, jutalékokkal együtt kb. 2,1millió Euróért, vagyis kb 630 millió Forintért kelt el, ami révén minden idők legdrágább fényképezőgépe. Íme egy videó az aukcióról, ami 300.000 Euróról indult, de elég hamar felszaladt 1 millióra, és már 1,2 milliónál bejelentették a világrekordot. A kis gép végig ott figyel az asztalon, aztán egy hostess lányka mutogatja a riportereknek:

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Juhos

    Való szinű elirás lehetett mivel a leica 1-be nem volt még fénymérő csak a 2-től!

    TÁVMÉRŐK, FÉNYMÉRŐK
    A
    pontos élességállítás és a helyes expozíció a technikailag jó kép
    meghatározó tényezői. Az 1932-ben piacra került új eszközök ezen a két
    területen jelentettek nagyon fontos lépéseket. Az amerikai Weston cég
    617 típusú fénymérője a világon elsőként valóban mérte a fényt, illetve a
    fény által a szelén cellában keletkezett áramot. Ugyanez év elején
    jelent meg a Leica II, majd néhány héttel később a Zeiss Ikon kisfilmes
    kamerája, a Contax (amelyet ma Contax I. –ként ismerünk). Mindkét gépbe

    be volt építve az objektívvel összekapcsolt távmérő. Szintén 1932
    decemberében jelent meg Japánban a Nippon Kogaku K.K. cég objektívjein a
    Nikkor márkanév.