Photoshop és Lightroom jogtisztán, olcsón = Adobe Creative Cloud

Bevallom férfiasan, őszintén, mikor az Adobe bejelentette nemrégiben a Creative Cloudot, nem is igazán foglalkoztam vele. Azt hittem csak valami felturbózott felhő-tárhely. Aztán kiderült, hogy sokkal több annál. Ez a jövő, talán a biztosíték, hogy minden fotós jogtiszta szoftvereket használjon megfizethető áron. Jelszó tulajdonképpen a “bérlés”!

Az Adobe Creative Cloud lényege, hogy a felhasználó beregisztrál, és többféle – de egyelőre nem túl sok – tagsági lehetőség közül választhat. A tagsághoz az alábbiak járnak: komplett Adobe CS6 Master Collection használata (magyarul az összes legújabb Adobe szoftver szabad letöltése), nagyméretű tárhely az Adobe szerverén, 5 db aldomaines weboldal és ehhez mindenféle technikai segítség (weboldal készítő szoftver, fontkészlet, stb).

Sajnos megint ott tartunk, hogy ha amerikai állampolgárok vagyunk, amerikai lakcímmel akkor olcsóbban megússzuk a dolgot, Európában – a jóisten tudja miért – némileg drágább a történet.

Jelenleg négyféle tagság van, a szoftverek közül egyelőre nem válogathatunk (kedvezményesebb ár reményében), azaz a tagságért cserébe ránk sózzák a komplett, kb. 1 millió Forint értékű, 21 szoftveres Adobe Master Collectiont (többek közt ide tartozik a Photoshop Extended, a Lightroom, a Premiere Pro, az Illustrator, az InDesign, a Flash Pro, az Acrobat, a Dreamweaver stb.).

A tagság lényege, hogy ezeket a szoftvereket gyakorlatilag nem megvásároljuk, hanem havidíjas rendszerben béreljük, melynek előnye (azon túl, hogy nem kell többszázezer forintot kifizetni egy-egy programért), hogy az upgrade-elés/frissítés esetén sem kell extra összeget kifizetnünk, hiszen a tagság mindig a legújabb szoftvereket biztosítja.

Lássuk a konstrukciókat:

– Ingyenes: gyakorlatilag említésre sem méltó, 30 napos próbaverziót tölthetünk le a progikból (ezt megtehetjük szoftverenként is), az egyetlen plusz, hogy a regisztrációt követően 2 Gb ingyenes tárhelyet kapunk.

– Intro: kb. 11.000 Ft (€36.89) havonta egy éven keresztül, azon felhasználóknak, akiknek már van jogtiszta CS3 vagy újabb licencük (bármely szoftver). Ez már teljes körű csomag, a Master Collection bármelyik szoftvere letölthető általa, továbbá kapunk 20 Gb tárhelyet az Adobe szerverén, 5db aldomaines weboldalt, ehhez képzettséget nem igénylő weboldalkészítő szoftvert, fontokat, stb.

– Éves hűségnyilatkozat: kb. 18.000 Ft (€61,49) havonta, egy éves hűségszerződéssel. Ez lesz a legnépszerűbb csomag, szintén teljes körű Master Collection használat, 20 giga tárhely, 5 aldomin, webszerkesztő szoftver, fontok, stb.

– Havidíjas csomag hűség nélkül: kb. 27.000 Ft (€92,24) havonta. Ugyanaz, mint a fenti csomag, csak hűségnyilatkozat nélkül.

A 18ezer forintos alapcsomag az USA-ban csak 50 dollár, vagyis kb 11ezer forint, kicsit igazságtalannak érzem, hogy nálunk ennyivel drágább. Viszont azt ígérte az Adobe, hogy lesz olyan csomag is, ahol nem kell bérelni az egész Master Collectiont, hanem egyénileg lehet szoftvereket összeválogatni. Remélhetőleg ez még kedvezőbb áron fog menni.

Ellenben egy ismerősöm hívta fel a figyelmemet arra, hogy ez a szoftverbérlés az Adobe-nál nem újdonság, csak némi extrákkal megspékelve, Master Collectionre kibővítve elnevezték Creative Cloudnak. Kicsit utána jártam, és kiderült, hogy még mindig van lehetőség csak 1-1 szoftvert bérelni. Például a Photoshop CS6 bérlése jelenleg 22 Euro, vagyis kb 6.600 Forint havonta, ami már azért barátibb összeg.

Nekem nagyon tetszik ez az egész ötlet, sokan azt mondják, hogy a dobozos szoftverek kora lassan amúgy is lejár. Szerintem viszont érdemes kivárni még, ha kedvezményesebb áron össze lehet válogatni egyéni igények szerint a szoftvereket, mi fotósok biztos jobban járunk. Mondjuk havi 7-8000 Forint egy Photoshop/Lightroom párosért? Ami révén, ha kijön a CS7-8-9 illetve a LR 5-6-7…akármennyi, csak le kell tölteni és jogtisztán használhatjuk? Hozzáteszem hibamentesen…? Nem beszélve arról, hogy a BSA és az egyéb szoftverellenőrzés még nagyon alapjáraton üzemel, de van egy olyan gyanúm, hogy ez nem lesz sokáig így. Ha valaki egyéni vállalkozóként, vagy cégként fotóz, annak érdemes előre felkészülnie erre, hogy ne érje meglepetés, amikor az Origon/Indexen írják, hogy “Nagyszabású, országos razziába kezdett a NAV és a BSA”…

Ha valakit jobban is érdekel a téma, május 24-én lesz a magyarországi premier, előadásokkal, bemutatókkal az Aréna Plázában. Regisztráció, műsor itt.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot