Videószerda: Match Color használata kompozit képekhez

Egy elég speckó témát érint a mai videószerda, de talán néhányan értékelik, akik szeretnek kompozit fotókat összeállítani, vagyis olyan képeket, ami kettő vagy több fotóból áll össze, és passzintani szeretnék a színeket, hogy “ne lógjon ki a lóláb”.

Ilyen gyakori kompozit fotó például a háttércserés kép, vagyis amikor kicseréljük a hátteret a fotótéma mögött (pl otthon vagy stúdióban készült portré mögé tájképet, utcaképet helyezünk), és azt szeretnénk hihető módon, azonos színvilág mentén megoldani. Az alábbi – kivételesen magyar nyelvű – Photoshop tutorial videóban is hasonló, háttércserés megoldást mutatnak be, de elengedhetjük a fantáziánkat, kicsit továbbgondolva, bonyolultabb megoldásokba is átültetve a technikát. Szerintem szuper trükk, ha hihetővé akartjuk tenni montázsunkat. Egy dologra figyeljetek, ne kövessétek el azt a hibát, amit a videó készítője elkövetett: háttércsere esetén ne olyan képet gyártsatok, ahol az alany lábfeje látszik, mert azon a ponton, ahol földet ér, láthatóvá válik a perspektívakülönbség, emiatt nem lesz hihető az eredmény. Nagyon ritka esetben sikerül a hátteret és a témát pont ugyanolyan szögből fotózni, hogy az egészalakot észrevétlenül elhelyezhessük a “kamuháttéren”.

 

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot