Videószerda: Tamron 24-70/2.8VC vs. Canon 24-70/2.8L Mk I

Megérkezett már Magyarországra a Tamron legújabb gyöngyszeme, az első stabilizált fullframe alapzoom, vagyis a Tamron 24-70mm f/2.8 VC. Volt aki már letesztelte… Nektek kellene?

Az a nagy helyzet, hogy gondolkozunk a FotóSarok Szaküzletben, hogy foglalkozzunk-e ezzel az objektívvel. Kíváncsi lennék mi a véleményetek, vegyétek ezt a cikket egyfajta közvélemény kutatásnak. Kommentben jöhet a vélemény, kell-e, megér-e ennyit. De előre megkérnék mindenkit, hogy próbálja meg objektíven megítélni a dolgot. Ebben az árkategóriában a fotós cuccok már munkára valók, nem hobbi felhasználásra. Persze ha valaki hobbiként is megengedheti magának a drágább felszerelést, azt mondom, lelke rajta, szerencsés és/vagy szorgalmas ember, de a nagy átlag szerint ilyen értékű objektívet olyanok vesznek, akik dolgoznak, pénzt keresnek vele, ergo munkaeszköz. Márpedig a munkaeszköz rendszerint jóval drágább, mint a hobbi felszerelés, legyen szó bármiről, cserébe viszont kivételes minőséget nyújtanak. Az más kérdés, hogy kitermeli-e az árát, ideális esetben – és vegyük ezt alapul – igen. Ennek tudatában, és a lenti videó, leírás és mintafotók figyelembe vételével várnám a válaszokat. Megéri-e ez az objektív az árát, ami itthon jelenleg 290 és 320 ezer forint között mozog, vagy inkább választanátok a Canon régi, stabi nélküli L-es obiját jelenleg 330 és 360 ezer forint között…ami már nem sokáig lesz kapható, az új Mark II-es verzió a küszöbön 757 ezer forintért!

A fenti Fstoppers videóban elmondják és bemutatják, az alábbi tesztfotókon pedig jól látható, hogy nincs egyértelmű győztes a Tamron 24-70/2.8 VC és a régi Canon 24-70/2.8L közötti versenyben: a Tamron vitathatatlan előnye a stabilizátor, mely világelső ebben a kategóriában, és ami a tesztelő srácok elmondása szerint igen jól sikerült, videózáshoz, kézből fotózáshoz (pl. esküvő) szerintük kötelező darab.

Ami a képi minőséget, teljesítményt illeti, érdekes dolgok derülnek ki:

Nagylátó állásban (24mm), teljesen nyitott, f/2.8-as rekeszen a képközépen a Tamron alig-alig marad el a Canon-tól, a képszéleken is némileg gyengébb eredményt ad, és erős vignettálást mutat. Lerekeszelve f/5.6-ra a vignettálás javul, viszont a Tamron a képszéleken továbbra is gyengébb mint a Canon. Itt tehát egyértelmű győztes a Canon. De ezzel még nincs vége.

Tamron 24-70/2.8 VC vs. Canon 24-70/2.8 L

Tamron 24-70/2.8 VC vs. Canon 24-70/2.8 L

Tamron 24-70/2.8 VC vs. Canon 24-70/2.8 L

Nincs vége, ugyanis 50mm-ben kb. egálban van a két objektív (képszélen egy hangyányit jobb(!) is a Tamron nyitott rekesznél, ami lerekeszelve még szembetűnőbbé válik), ellenben 70mm-es állásban abszolút átveszi a stafétát a jó öreg L-es társától, ami annyit tesz, hogy a képközépen pariban van a két objektív, a képszéleken viszont a Tamron csúnyán elveri a Canont, nyitott rekeszen is, csukva pedig meglepő módon. A Tamronnál 2.8-as rekeszen 24-től 70mm-ig megmarad a vignette, de kérdés, hogy ez probléma-e, hiszen például esküvőfotósok, vagy fotóriporterek saját projekt esetén (de sokszor hírképnél is), előszeretettel használják az utólagos vignettálást, ha meg nem akarjuk mindezt, Lightroomban, Camera Raw-ban egy kattintás eltüntetni a peremsötétedést.

Tamron 24-70/2.8 VC vs. Canon 24-70/2.8 L

Tehát akkor lássuk:

Tamron pro:

+ hatékony stabilizátor
+ Canon L-es képminőséghez közel álló rajzolat
+ 70mm-es állásban igencsak meggyőző képminőség
+ Kedvező ár: 290-320ezer Ft, a Canon régi 24-70-nél picivel olcsóbb, az újhoz képest (ami képminőségben várhatóan bucira veri majd), kb fele árban van

Tamron kontra:

– nyitott rekeszen vignettál a teljes zoom tartományban
– nyitott rekeszen a képszéleken valamivel lágyabb a Canonnál, kivéve a 70mm-es állást, ahol jobb
– 82mm-es szűrőméret (a Canon 77mm helyett)
– elvileg nem időjárásálló (de ezt nem tudnám 100%-ig megerősíteni)

Egy kérdés maradt a fókusz. A Tamron új fejlesztésű, ultrahangos fókuszmotort kapott, ami a tesztelők szerint teszi a dolgát: gyors, pontos és csendes. Nekem speciel nem volt még dolgom Tamron obival, inkább a Sigmáról hallani back- és frontfókusz problémákról. Nem tudom, hogy a Tamronnál is fenyeget-e ez a veszély, ugyanakkor sok Canon tulajtól hallottam már, hogy a Canon 24-70-et is szervizbe kellett vinni egy idő után fókuszállítás miatt.

Na mit mondtok? Kell vagy nem kell? Inkább Tamron vagy inkább Canon? Foglalkozzon-e a FotóSarok Szaküzlet a Tamron 24-70mm f/2.8 VC obival, vagy maradunk ott, hogy egy Tamronért ez horror ár? Várom a véleményeket!

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot
  • Varga Zsolt

    Üdv!

    24-70 2.8L-t használok. Innen nem cserélném le. Ha nem lenne az L-es akkor jó alternatíva, de a végén a Canonra gyűjtenék. Mert: saját márka a saját vázzal jól kommunikál, ill. hallotunk már kommunikációs hibáról (pl. sigma-nál). Kiváncsi lennék milyen adatokat ad át a váznak az obi? Aztán a Tamronnak fix a napellenzője vagy ha úgytetszik a frontlencsével mozog szemben a canon obivázhoz rogzített napellenzőjével. Ebből következik, hogy 24 es és 70 -es állásban is ideális a napellenző hatékonysága szemben a Tamronéval ami 24-re van optimalizálva. IS. a 24-70 -es tartomány nem igazán az a tartomány ahol ne lehetne megélni IS-nélkül. Bár embere válogatja, én sokat lőtem fegyverrel régen, tudom, hogy kell remegés nélkül fotózni. Videózásra meg szerintem sem ez sem a Canon obi nem alkalmas. Eleve semmi modern AF-s obi nem alkalmas videózásra, oda hosszú folyadékcsillapított fokuszúttel rendelkező obi kell.

  • Peter Panczel

    Ha nem lenne A Canon változat, lehet elgondolkodnék rajta. Mikor kihal az MKI akkor nem lesz sok alternatíva ebben az ársávban.

  • dani

    Én Nikon rendszert használok és komolyan elgondolkodtam a Tamron 24-70-en, de végül maradt a Nikon változat. Szerintam a Tamron nagyon jó objektív, de sokféle hibáról lehet olvasni, ezek között szerepel, hogy a Nikon változatnál a rekeszt 2.8 és 4 között nem húzza be, a kisebb tartományokban ezért a kép túlexponált lesz, a rázkódáscsökkentés rövidebb (1/40-től kb) bemozdítja a képet, illetve e lensrentals.com-nál már három objektívnek is egyszerűen kiesett az egyik lencsecsoportja. Hallani egyszerűen rosszul kalibrált példányokról is. Ugyanakkor a Tamron 5 év garanciát ad rá, szemben az egy éves Nikonnal és biztosan vannak tökéletes példányok is. Tehát szerintem nagyon jó objektív, hiszen jóval olcsóbb a Nikon változatnál, de abszolút összemérhető eredmény ad, de mindenképpen le kell tesztelni vásárlás előtt. Én végül azért maradtam a Nikonnál, mert eléggé nyúzom a felszerelést a mindennapi megbízásokon, úgyhogy mindenképpen a megbízhatóbbra van szükségem.