101 Portréfotó tipp – 8. rész

Közelgünk a végéhez. Alább a tippek 71-80-ig, az improvephotography.com-ról:

71. Az egyszerűbb jobb (itt egy szójáték volt az eredeti angolban: KISS your model aka. Keep It Simple, Stupid)

Ha a softboxokkal és a háttérpapírral bajlódsz, nem biztos, hogy ez mindig javítani fogja a képed élvezeti értékét. Néha jobb csak leülni a kamerával, egy objektívvel és a portréalanyoddal, és hagyni, hogy önmaga legyen.

72. Ismerd meg a modelled.

Ez a tipp sok fotósnak elkerüli a figyelmét, akiknek ráadásul nincs elég rutinjuk ahhoz, hogy alanyaikról a személyiségüket tükröző portrét készítsenek, pedig ez a tipp abszolút életbevágó. Nemrégiben fotóztam a sógorom eljegyzését. Miután tudtam hogy ő inkább tradicionális beállítottságú ember, azt is tudtam, hogy milyen típusú fotóknak örülne és milyennek nem. Keríts időt a modelled megismerésére.

73. Hosszú orr a kamera felé kell nézzen.

Ahhoz, hogy minél kevésbé látsszon a hosszú orr a képen, az ilyen portréalanyaidat kissé emelt fejjel fotózd, az állait emelje magasabbra, hogy az orra a kamera felé nézzen, így a képet néző embereknek nem fog megakadni a szemük a hosszú orron.

74. Vakon ismerd a felszerelésed.

Egy ember kifejezései pillanatról pillanatra változhatnak. Ha a kamera beállításait úgy tudod szabályozni, hogy rá sem kell nézned a gépre, az rengeteg alkalommal segít, hogy időben elkapd a pillanatot.

75. Ne laposan ábrázold a kezeket.

A kézfej zavaróan és természetellenesen nagynak hat a fotón, ha 90 fokban látszik a kamerához képest. A legjobb ha a kamera felé vagy a kamerától elfelé hajlítja kissé a modell.

Az ilyen pózok nem történnek maguktól, meg kell tervezni őket. Szánj időt rá!

76. Találd ki a pózt mielőtt fotózol.

Egy lista elkészítése, esetleg néhány minta kinyomtatása segít életben tartani a fotózás energiáját, mozgásban tartását. A baloldali képen látható táncos lány is jól mutatja, hogy ilyen pózt csak akkor kaphatsz, ha megdolgozol érte. Ülj le, és gondolj végig néhány kreatív pózt, majd ha kimész fotózni, ne félj új dolgokat kipróbálni.

77. Használj polárszűrőt, hogy kiküszöböld a szemüveg csillanását.

Meglehetősen kellemetlen szitu úgy hazajönni egy portréfotózásról, hogy azt látod, az alanyod szemüvege a fotózás során végig becsillant. Csak tegyél fel ilyenkor egy polárszűrőt és a dolog jórészt meg is oldódott.

78. Tanuld meg az aranymetszést a harmadolás helyett.

Az aranymetszés és a harmadolás között csak pici különbség van, de azt tapasztaltam, hogy a fotók néha sokkal természetesebben hatnak, ha a portréalanyom szemeit kicsit közelebb helyezem a képközép irányába, mint ha a harmadoló vonalon lennének.

79. Ne legyél DSLR sznob.

Tudom, hogy egy DSLR-rel jobb képet lehet készíteni, mint a mobiloddal, vagy egy kompakt géppel, de ne szalassz el lehetőséget egy jó portréra vagy egy jó pillanat lefotózására, csak azért mert nincs nálad a DSLR-ed. Fotózz bármivel, ami nálad van.

80. Csinálj listát és ellenőrizd kétszer.

Ha már ezerszer összepakoltad a felszerelésed, akkor is készíts egy fotózás előtti check-listát, ugyanúgy, mint a pilóták teszik a repülőgépeken minden alkalommal. Pakold ki a fotóstáskád vagy mellényed, és pakolj vissza mindent a saját helyére. Ellenőrizd az akksikat. Formatáld a kártyákat, próbáld ki a kamerát az összes obival, hogy meggyőződj róla, minden működik ahogy kell, és készen állsz mindenre ami szembe jön.

Folyt köv…

Az eddig megjelent cikkeket ezen az oldalon találod.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot