101 Portréfotó tipp – 9. rész

Utolsó előtti rész következik, honlap bezárjuk a sorozatot, pláne hogy más weboldalak is belefogtak ebbe a cikkbe. Mi legalább kiírjuk a forrást, ami még mindig improvephotography.com :) Tippek 81-90-ig:

81. Kerülj fotósok közé.

Menj és fotózzál más fotósokkal. Nem csak az érdeklődési körödön belül, hanem bárkivel. Nézd a stílusukat, a logisztikájukat, a felszerelésüket, hogyan fotóznak, mit fotóznak…majd fordíts időt arra, hogy megnézed a képeiket a nap végén – ha szerencséd van számítógépen, vagy épp csak a gépük LCD-jén. Nagy segítség lesz, én mindig tanulok valami újat.

82. Gondolkozz úgy, mintha filmre fotóznál.

Néha segít, ha egy halom képet lősz, mert így sikerül elkapni a tökéletes arckifejezést, de néha jobb, ha lelassítasz és tervszerűen gondolkozol. Vigyél minden képet tökélyre, mielőtt lenyomod a gombot. Gondolkozz és lassíts le.

83. Figyelj a hajgumikra.

Nagyot nevettem, mikor ezt a tippet olvastam Alison Williams facebook oldalán, mert el sem tudom mondani, az elmúlt években hány órát töltöttem a Photoshop előtt hajcsatokat retusálva, amikor az ügyfél vagy modell véletlenül bent hagyta a hajában.

Hasalj le a földre, és indulhat a hiszti

84. Nem kell mindennek tökéletesnek és szépnek lennie.

Például egy két éves gyereket hisztizve fotózni a konyha padlóján, úgy hogy lehasalsz az ő szintjére, ebből csak jó kép lehet. Vagy egy férfit fotózni izzadtan és koszosan, szintén hasonló eredményre vezet. Ne csak a szépet keresd.

85. Ha ügyfeleknek fotózol, írd a nevüket egy post-itre és ragaszd a fényképezőgép hátuljára.

Használhatsz szigszalagot is és alkoholos filcet. Konkrétan utálom, ha fotózás közben elfelejtem az ügyfelem nevét, és nagyon zavarbaejtő állandóan azt mondani, hogy “ééés…ööö…megtennéd, hogy…igen, te…légyszi hajtsd lejjebb az állad”

86. Lágyítsd a gépre helyezett vakud fényét.

Én a Gary Fong Lightsphere feltétet használom (magyar nyelven a “tejfölösdoboz” – a szerk), hogy lágyítsam a rendszervaku fényét, ha rendezvényen vagy bármi egyéb beltérben fotózom, de ugyanilyen jól működik bármilyen más műanyag flakon is. Meglehetősen jól funkcionál, mindenképpen szebb fényt ad, mint a csupasz vaku.

87. Tökéletesítsd a rendszervakuzást.

Softboxszal tökéletes fotót készíteni nagy gyakorlatot igényel, ellenben ROSSZ fotót készíteni nagyon nehéz vele. A gépre helyezett vaku teljesen más. Nagyon sok gyakorlásra lesz szükséged, hogy gépre helyezett rendszervakuval jó képet készíts, de segítségedre lehet ez a könyv (angol nyelvű – a szerk.)

88. Állíts a fényeken, hogy kezelni tudd a mélyen ülő szemeket.

Néhány embernek beljebb ülnek a szemei az szemöldökükhöz képest. Ez gyakran mély árnyékot képez a szemüregben. Ahhoz, hogy ezt megoldd, nem kell mást tenned, mint lejjebb állítani a lámpákat, hogy bevilágítsanak a szemöldökök alá.

Az igazi “meleg süti” mosoly

89. Tanuld meg irányítani az alanyod, hogy azt a kifejezést kapd, amit szeretnél.

Némi gyakorlatot igényel, hogy kommunikálni tudd a póz-ötleteidet az ügyfeleddel. Idővel meg fogod tanulni, hogyan adj világos instrukciókat. Például én gyakran mondom az ügyfeleimnek, hogy “Ne mutasd a fogaidat ennél a képnél, de gondolj a mosolygásra, miközben pózolsz.” Ezt a fajta direktívát mindig értik. Más fotósok azt kérik, hogy gondoljon a modell meleg sütikre, de ez nagyon nagyon nagyon banális az én ízlésemnek :-)

90. Tanuld meg a fogásokat, amikkel ráncokat lehet elrejteni.

Ha a modelled kicsit idősebb már, sok mimikai ránca van, kövesd a következő utasításokat: (1) Inkább szemből világítsd, mint oldalról, (2) vidd közel a fényt, és használj nagyméretű fényforrást, hogy a fényed szokatlanul lágy legyen, valamint (3) inkább kövesd a 89-es tippet, és ne hagyd mosolyogni őket, inkább csak kérd meg, hogy gondoljanak a mosolygásra.

Szerző: Korecz Márk

Reklámfotózásban és vállalati fotózásban foglalkoztatott alkalmazott fotográfus, a FotóSarok Blog, továbbá az egyetlen stúdióvilágítással foglalkozó, hazai blog alapító szerzője.

Oszd meg ezt a posztot